IMF-Artikel 4-missie schetst somber beeld
18 Nov 2016, 11:19
foto
Joshua Charap, IMF-vertegenwoordiger in Suriname en Daniel Leigh, chef van de IMF-missie, tijdens een ontmoeting met journalisten. (Foto: Raoul Lith)


De opening van de Newmont Merian goudmijn zal volgens de missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) economische activiteiten in het land stimuleren. De recessie waarin het land zit, zal volgend jaar verzachten. De jaarinflatie die geprojecteerd is op 60% dit jaar, zal in 2017 afnemen. Zo concludeert de Artikel-4 IMF-missie in haar jongste verklaring, die zojuist is vrijgegeven.

De economische vooruitzichten blijven 'uitdagend'. De importen van het land trekken een zware wissel op de buitenlandse reserves, die het IMF projecteert op -4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Voor volgend jaar verwacht het Fonds dat met de exporten van de nieuwe goudmijn de buitenlandse reserves met 2% van het BBP zullen toenemen. Het begrotingstekort is geprojecteerd rond de 6% van het BBP. De totale schuld van het land zal tegen eind van het jaar 70% van het BBP zijn. In dit plaatje zit ook de Staatsobligatie van US$ 550 miljoen en de bilateraal aangegane leningen.

Zonder significante beleidsmaatregelen, riskeert Suriname een verdere instabiliteit met scherpe wisselkoers devaluatie en stijgende inflatie. Er zijn weinig middelen om de essentiële overheidsuitgaven te dekken waaronder publieke uitgaven, pensioenen en sociale voorzieningen. Het risico dat de Centrale Bank van Suriname de begroting gaat financieren, blijft reel aanwezig, zegt het IMF. Er zijn weinig maatregelen getroffen om de stijgende inflatie te remmen, de internationale reserves zijn op een kritiek laag niveau en dreigt de kredietwaardigheid van banken verder te verslechteren.

Daniel Leigh, chef van de IMF-missie en Joshua Charap, IMF-vertegenwoordiger in Suriname hebben vanmorgen aan journalisten een toelichting gegeven over hun bevindingen. De Artikel-4 missie heeft twee weken geduurd, waarbij naast de overheid, met het bedrijfsleven, de vakbeweging, banken en diverse anderen is gesproken.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April