EBS: Aanvraag aansluiting op elektriciteitsnet moet vroeg
28 Oct 2016, 20:27
foto


De aanvraag voor aansluiting op het elektriciteitsnetwerk of een uitbreiding van een bestaande installatie, moet zo vroeg mogelijk in het bouwproces worden gedaan. De klant moet de officiële aanvraag via een erkende installateur indienen bij de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). De EBS geeft deze adviezen, omdat er een heel proces vooraf gaat aan de uiteindelijke oplevering van de installatie en de wachttijd voor verschillende offertes kan variëren.

Na de technische, administratieve controle en invoering in het systeem, wordt de installatie in overleg met de installateur fysiek gecontroleerd (gekeurd). Na de keuring volgt het opstellen van de offerte voor betaling van de kosten die te maken hebben met de realisatie van de aansluiting. Bij het proces van opmaak van de offerte wordt een onderscheid gemaakt tussen aansluitingen waar de aanwezige netvoorzieningen toereikend zijn en die waar de netvoorzieningen niet toereikend zijn en er dus voorzieningen getroffen moeten worden. Dit resulteert in een variërende wachttijd voor offertes.

Omdat de wachttijd voor offertes nogal varieert, raadt de EBS klanten aan om het aanvraagproces al in de ontwerpfase van de woning aan te vragen. Dit kan de wachttijd aanzienlijk doen verkorten, zegt de EBS.

Bij simpele aansluitingen, waarbij er geen voorzieningen in het elektriciteitsnetwerk vereist zijn om het vermogen te vergroten, is de wachttijd relatief korter dan de meer gecompliceerde aansluitingen waar een transformator moet worden geïnstalleerd en/of een netwerk bijgebouwd moet worden.

Alvorens de offerte kan worden opgemaakt gaat de N.V. EBS eerst na wat de ligging van het bedoeld pand ten opzichte van het net is en of het aangevraagd vermogen beschikbaar is in de omgeving. Hierna kan de offerte worden opgemaakt. Wanneer de klant heeft betaald kan tot het realiseren van de aansluiting worden overgegaan ingeval de materialen beschikbaar zijn. Ook bij de bestelling van het materiaal kunnen er vertragingen van uiteenlopende aard optreden, waardoor de kans bestaat dat er vertraging ontstaat in realisatie van de voorgenomen aansluiting.

Om een aansluiting te realiseren zijn er materialen nodig zoals transformatoren, kabels, meters, enzovoorts. EBS houdt regelmatig openbare aanbestedingen voor de aanschaf van deze materialen. Veel materiaalsoorten zijn meteen te bestellen, maar vaak genoeg zitten er ook zaken tussen die door de fabriek geassembleerd moeten worden en daardoor een langere leveringstijd hebben. Deels is de oorzaak van de vertraging ook te wijten aan het feit dat EBS de gelden moet opsparen om grote hoeveelheden aan te schaffen. De materialen zijn alleen in grote hoeveelheden voordelig aan te schaffen.

De kosten van de voorzieningen worden in SRD betaald, echter is 90% van de materialen in USD’s geprijsd. Niet alleen de koers, maar ook de beschikbaarheid van valuta via de officiële instanties lopen niet al te vlot.

Gelet op het bovenstaande en andere onvoorziene factoren, is het dus van belang dat de aanvraag om aangesloten te worden op het elektriciteitsnetwerk vroegtijdig wordt ingezet, adviseert de EBS.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April