C47 wil aanpak van toenemend 'onzeker werk'
28 Oct 2016, 10:08
foto
Minister Soewarto Moestadja tijdens de opening van workshop van C-47 over 'precarious work'. (Foto: Raoul Lith)


De vakcentrale C47 vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan het vraagstuk ‘precarious work’ of 'onzeker werk'. Dit komt volgens de werknemersorganisatie veel voor in Suriname. Het gaat hierbij om zaken zoals de rechtspositie, onredelijk lage lonen, geen verzekering en pensioen, maar ook onveilige werksituaties en zware ontmoediging om zich aan te sluiten bij de vakbond. Voorzitter Robby Berenstein zegt dat mensen, en zelfs vakbondsleiders ‘precarious work’ als iets normaal beginnen te zien, 'men heeft werk dus men moet niet klagen'. Ze gaan hierbij voorbij aan de vele negatieve effecten die het werken in onzekerheid zich meebrengt. Het is volgens hem een internationaal fenomeen.

Berenstein zegt dat de leden het bloed en leven van de vakbond zijn, en vanwege precarious work, worden de cao’s steeds op een kleinere groep mensen van toepassing. “Het feit dat op internationaal niveau is gezocht naar een tegenhanger om een oplossing te brengen in dit vraagstuk, namelijk het concept van decent work geeft aan hoe dit fenomeen, niet alleen Suriname maar de hele internationale arbeidsgemeenschap bezighoudt,” benadrukt Berenstein. Internationale organisaties sporen ook hun lidorganisaties aan om zo gauw mogelijk een oplossing hiervoor te zoeken. Contractarbeid is eigenlijk begonnen met seizoenarbeid. Als er een tekort ontstond voor een bepaalde job, werden mensen tijdelijk ingehuurd via andere organisaties zoals uitzendbureaus. Volgens de vakbondsleider is het belangrijk dat er deze werkers georganiseerd worden en er collectieve voorzieningen voor hen gerealiseerd kunnen worden, zodat er een stuk gelijkheid en rechtvaardigheid optreedt.

De C47-voorzitter wees minister Soewarto Moestadja van Arbeid er op dat ook de overheid een heel belangrijke taak heeft. Hij benadrukte dat mensen de vrijheid en het recht hebben zich collectief te organiseren in vakbonden en dat al jaren gevochten wordt voor de wet die de rechtspositie van de contractarbeiders regelt. Er zijn volgens Berenstein veel mensen die heel lang werken en niet in vaste dienst komen en geen voorzieningen hebben. Hij illustreerde met een voorbeeld waarom het belangrijk is om ook op te komen als vakbond voor groepen die zij niet officieel representeren: omdat er anders uiteindelijk niemand meer over zal blijven om op te komen voor de rechten van de arbeiders.

Moestadja die de workshop donderdag opende, legde uit dat de Surinaamse wetgeving op dit gebied is verouderd en zelfs dateert van de jaren veertig uit de vorige eeuw. Hij deelde mee dat de wetsproducten aangepakt worden. Intussen is gisteren in korte tijd de derde ontwerpwet om de arbeidswetgeving aan te passen, aangenomen door De Nationale Assemblee. Ook wetgeving om de rechtspositie van uitzendkrachten te reguleren en om uitbuiting en rechtsonzekerheid zoveel mogelijk weg te nemen, is aan het college aangeboden. Binnenkort worden wetsontwerpen over moederschap, die reeds in concept zijn, aangeboden aan de Raad van Ministers. Ook ontslagwetgeving wordt momenteel grondig herschreven en heeft een commissie aandacht voor nieuwe zaken zoals psychosociale druk op de werkplek, geeft de minister aan. “Ten slotte wil ik u mededelen dat wij tot precarious work ook rekenen het onderscheid dat wordt gemaakt op de werkplek oftewel discriminatie op verschillende klassieke en moderne gronden.” Dit fenomeen zal ook worden aangepakt door het ministerie, alsook wetgeving ten aanzien van ongelijke behandeling op de werkplek, geweld en seksueel molest.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April