DNA naturaliseert 122 vreemdelingen tot Surinamers
28 Oct 2016, 00:54
foto
De Nationale Assemblee neemt de twee wetsontwerpen voor naturalisatie van vreemdelingen tot Surinamers, met algemene 36 stemmen aan. (Foto: Raoul Lith)


Twee wetten om vreemdelingen de Surinaamse nationaliteit toe te kennen, zijn donderdag door De Nationale Assemblee met algemene 36 stemmen aangenomen. Het gaat om 122 personen en hun minderjarige kinderen. Na de begrotingsbehandeling zal een aparte vergadering worden gehouden waarin het immigratiebeleid en het bevolkingsvraagstuk zullen worden behandeld. Dit deelde Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons mee.

Minister Jennifer van Dijk-Silos was blij met de vlotte behandeling van de ontwerpwetten. De commissie van rapporteurs die het voorwerk heeft gedaan om de wetten klaar te stomen voor de openbare behandeling, werd geleid door Grace Watamaleo. Zij vroeg net als enkele andere Assembleeleden, naar het bevolkingsbeleid. Uit de stukken blijkt dat veel mensen die genaturaliseerd worden behoren tot de lagere beroepsklassen. Een deel heeft zelfs geen beroep. Van Dijk-Silos zei dat er behoefte is aan een goed immigratiebeleid, waardoor beter bepaald kan worden welke mensen aangetrokken worden, omdat er behoefte is aan kader.

Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, vroeg aandacht voor het probleem van veel Haïtianen die het land binnenkomen. Een deel gebruikt Suriname als springplank om Frans-Guyana binnen te komen. De minister gaf aan dat in de periode maart tot september dit jaar 11.512 Haïtianen het land binnen zijn gekomen op basis van een toeristenkaart die drie maanden geldig is. Hiervan zijn 1077 weer vertrokken, terwijl 232 naar Frans-Guyana zijn gegaan en een deel naar Guyana. Santokhi benadrukte dat deze kwestie serieus moet worden genomen door de minister, omdat deze kwetsbare personen in de mensenhandel terecht kunnen komen.

Van Dijk-Silos zei dat voorkomen dient te worden dat de Haïtianen slachtoffer zullen worden van mensenhandel. Zij deelde mee dat de komende week ook een 'TIP-unit' op Zanderij zal worden gestationeerd. Hierdoor kan mensenhandel veel beter worden aangepakt.
Advertenties