Hooghart: Landsdienaren krijgen ook loonsverhoging
28 Oct 2016, 00:01
foto
Ronald Hooghart, voorzitter van CLO.


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), vindt dat vakbondsleiders de landsdienaren niet moeten proberen op te hitsen. De CLO is al een tijdje bezig met de regering om te praten over de manier waarop de ambtenaren tegemoet gekomen kunnen worden. "Alles wat de leerkrachten krijgen, zal ook gelden voor de ambtenaren," zegt Hooghart in gesprek met Starnieuws.

Hooghart vindt het erg dat mensen springen in zaken, waar zij niks mee te maken hebben. De vakbondsleider brengt in herinnering dat publiekelijk aangekondigd was dat de CLO een apart gesprek zou voeren met de vicepresident. Intussen is dit ook gebeurd. Er wordt ook gesproken met de raadsadviseurs over deze kwestie. President Desi Bouterse heeft in zijn jaarrede op 30 september aangekondigd dat er een loonsverhoging zal komen voor de landsdienaren.

De vakbondsleider verwijt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, en Robby Berenstein van C-47, op macht uit te zijn. Hooghart vindt dat Valies ervoor gezorgd heeft dat er scheefgroei is ontstaan binnen de overheidssector. Valies heeft volgens Hooghart ervoor gezorgd dat de totale arbeidersklasse het slachtoffer is geworden van ongefundeerde verhogingen, waarbij de loonsom van de overheid oververhit is geraakt. De personeelskosten zijn van 300 miljoen in 1997 naar bijkans 2 miljard gegaan in 2016. Hooghart zegt zich zorgen te maken over de koersontwikkeling. De inflatie wordt alleen maar groter en de koopkracht neemt af.

De leerkrachten hebben nu een tijdelijke verhoging gekregen vooruitlopend op de herwaardering. Zij krijgen deze maand SRD 375 belastingvrij. Het gaat volgens Hooghart om een soort voorschot. In januari moet de herwaardering rond zijn. De CLO-voorzitter vraagt aan de landsdienaren om rustig te blijven, want ook zij zullen een verhoging krijgen, zoals reeds is aangekondigd. Hooghart zegt zich vooral druk te maken om de lagere inkomensgroepen. Hij is blij dat het sociaal zekerheidsstelsel in de periode toen Michael Miskin minister van Arbeid was, rondgekomen is. In die periode zijn de arbeidswetten die nu zijn aangenomen in De Nationale Assemblee ook voorbereid.
Advertenties