VS onthoudt zich van stemming over Cuba-embargo
27 Oct 2016, 15:23
foto
Cuba zegt dat de handelsembargo de gewone Cubanen slagen blijft toebrengen en moet worden opgeheven.( Foto: AFP)


De Verenigde Staten (VS) heeft zich voor het eerst onthouden van stemming tegen een resolutie van de Verenigde Naties waarin wordt uitgeroepen voor het beëindigen van de economische embargo tegen Cuba. De stemming wordt jaarlijks gehouden.

De Amerikaanse ambassadeur Samantha Power zegt dat de historische beslissing het gevolg is van het nieuw beleid van betrokkenheid in plaats van isolement. De diplomatieke banden zijn vorig jaar hersteld, maar het door Republikeinen gecontroleerd Congres verzet zich tegen de opheffing van de meer dan een halve eeuw bestaande embargo.

De stemming was overweldigd, waarbij 191 landen de resolutie steunen. Alleen Israël heeft zich naast de VS onthouden van stemming. De Algemene Vergadering van de VN heeft sinds 1992 gestemd om de resolutie elk jaar goed te keuren. De VS was altijd sterk gekant tegen de resolutie. "Na 55-plus jaren van het nastreven van het pad van isolement, kiezen we voor de weg van betrokkenheid,” zei Power. Ze voegde er echter aan toe dat de stemonthouding "niet betekent dat de Verenigde Staten het eens is met het totaal beleid en de praktijken van de Cubaanse regering", met inbegrip van "ernstige schendingen van de mensenrechten".

De beslissing in de Algemene Vergadering van de VN heeft geleid tot onmiddellijk protest van Amerikaanse politici tegen de opheffing van het embargo. Volgens de Republikeinse senator van Texas, Ted Cruz, is de wet die sancties tegen Cuba oplegt “het recht van de Verenigde Staten, dat altijd moet worden verdedigd en worden gehandhaafd.”

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, zei dat Cuba "dankbaar" was voor de inspanningen van Power. "Een verandering in de stemming door de Verenigde Staten is een veelbelovend signaal," zei hij. "We hopen dat het zal worden weerspiegeld in de realiteit."

De VN-resoluties van dit type zijn niet-bindend en niet-afdwingbaar. Gedurende de jaarlijkse resolutie heeft Cuba echter 25 jaar mogen aantonen dat de wereldwijde opinie is tegen het Cuba-beleid van de VS is. Cubanen zeggen dat het embargo verhindert dat zieke mensen worden behandeld met de broodnodige Amerikaanse medische apparatuur en dat boeren hun landbouwmethoden moderniseren. "Er is geen Cubaanse familie of sector in ons land, die niet heeft geleden onder de gevolgen ervan", aldus Rodriguez.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March