Venezuela: Protesten escaleren, tientallen gewonden
27 Oct 2016, 12:18
foto
Honderdduizenden demonstranten hebben de straten van Venezuela gevuld in protest tegen het beleid van president Nicolas Maduro. (Foto's: Reuters)


De steeds militanter wordende oppositie in Venezuela heeft haar protesten tegen de linkse leider Nicolas Maduro opgevoerd. Honderdduizenden zijn woensdag de straten op getrokken. Het is tot botsingen gekomen met de veiligheidstroepen. Er zijn tientallen gewonden gevallen en is een politieagent gedood. Vele demonstranten zijn gearresteerd.

De regering heeft de activisten van de oppositie beschuldigd van botsingen met veiligheidstroepen op een snelweg buiten Caracas. De politiedienst van de deelstaat Miranda, waar oppositieleider Henrique Capriles de gouverneur van is, heeft de dood van de politieagent bevestigd, maar heeft het niet in relatie gebracht met de demonstranten.

Woedend door het opschorten van een referendum vorige week, is de oppositie vastbesloten om einde te maken aan zeventien jaar socialistisch beleid. In de afgelopen dagen heeft de oppositie haar tactiek fors opgevoerd. In het parlement is dinsdag een politiek proces gelanceerd tegen Maduro, heeft de oppositie landelijke marsen gehouden onder de naam ‘Overname van Venezuela.’

"Deze regering gaat vallen!" scandeerde de menigte. Velen waren gekleed in wit en zwaaiden met nationale vlaggen terwijl ze samenkwamen op bijna vijftig locaties in het hele land. "Dit moet blijven groeien, zodat de regering voor eens en voor altijd begrijpt dat we dit echt doen," zei Capriles. Hij is tot twee keer toe presidentskandidaat geweest. Hij beschuldigt de autoriteiten voor de meer dan 120 gewonden en de arrestatie van ongeveer 147 demonstranten.

Botsingen hebben zich voorgedaan in verschillende steden buiten Caracas, waaronder in de Andesstad van Merida en de turbulente westelijke stad San Cristobal die een epicentrum van het geweld was tijdens de anti-Maduro protesten in 2014.
Politici van de oppositie en studentenleiders hebben later gesteld dat er demonstranten waren die zijn getroffen door kogels in Merida en San Cristobal, alsook in de tweede grootste stad van Venezuela, Maracaibo.

De activistengroep Penal Forum zei dat er meer dan 208 arrestaties in het hele land zijn gepleegd, waarbij 119 mensen woensdagavond nog steeds waren aangehouden. De regering heeft geen cijfers van gewonden of detenties gegeven.

De leiders van de coalitie van oppositionele partijen hebben opgeroepen tot een nationale staking op vrijdag. Ze hebben ook een mars op 3 november aangekondigd naar het presidentieel paleis Miraflores in Caracas, tenzij de Verkiezingsraad het referendum toestaat.

Maduro, de impopulaire 53-jarige opvolger van Hugo Chavez, zit met een ongekende economische crisis in het land. Hij beschuldigt de oppositie van het zoeken naar een staatsgreep met Amerikaanse hulp en heeft gezworen dat er geen volksraadpleging over zijn bewind zal zijn. "

Ondanks Venezuela 's werelds grootste oliereserves heeft, is het land in de greep van een wurgende recessie die veel arme gezinnen ertoe heeft gebracht maaltijden over te slaan te midden van voedselschaarste en een driecijferige inflatie.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April