Minister Van Dijk-Silos zoekt oplossing voor kantongerecht
27 Oct 2016, 06:23
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie wil vandaag een oplossing vinden voor het probleem van het kantongerecht aan de Fred Derbystraat. De griffiers hebben vanaf maandag het werk neergelegd omdat het gebouw niet geschikt is. Elke zware regenbui zorgt voor wateroverlast, terwijl ook de geur niet te houden is.

De bewindsvrouw zegt in gesprek met Starnieuws dat verschillende opties bekeken zijn. Er zijn mogelijkheden om het kantongerecht voorlopig elders onder te brengen. De minister heeft met de griffies gesproken en heeft poolshoogte genomen in het kantongebouw waar de zittingen voor strafzaken worden gehouden. Zij erkent het probleem en heeft verschillende opties uitgewerkt met diverse betrokkenen. De situatie is ook besproken in de Raad van Ministers.

Verwacht wordt dat de zittingen in januari volgend jaar in het nieuwe kantongebouw aan de Wulfinghstraat gehouden kunnen worden. Het gebouw is technisch opgeleverd. Er moet nog water en licht worden aangesloten, terwijl enkele kleine zaken nog in orde gemaakt dienen te worden. Van Dijk-Silos heeft intensief contact gehad met haar collega van Openbare Werken hierover. Er zijn nu drie gebouwen in beeld, waar voorlopig zittingen gehouden kunnen worden.

De minister vindt het erg dat mensen die op verdenking van strafbare feiten ingesloten zijn, nu veel langer moeten wachten op het oordeel van de rechter. Niet alleen de gevangenen, maar ook hun familieleden worden ernstig gedupeerd. Aangezien er geen strafzaken worden behandeld, moeten deze uitgesteld worden. Het duurt weer een poos voor de zaken weer op de rol geplaatst worden. "Vandaag moeten wij spijkers met koppen slaan. Er moet een oplossing komen voor deze situatie," benadrukt de bewindsvrouw.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April