FinaBank CEO: Het komt goed met de economie
27 Oct 2016, 02:35
foto
De feestelijke opening van FinaBank Zuid afgelopen dinsdag aan de Jagernath Lachmonstraat.


“Als een bank geen geloof heeft in het feit dat het goed komt met de economie van het land, kan die bank zijn deuren sluiten,” stelt Eblein Frangie, Chief Executive Officer van FinaBank. “We geloven dat het goed komt. Daarom doen we er alles aan om samen met onze klanten door deze situatie heen te komen. Er is nu behoefte aan andersoortige dienstverlening, aan betere communicatie, aan vertrouwen. Wij spelen daarop in. Voor onze klanten en voor ons is stil staan absoluut geen optie.”

De FinaBank heeft de afgelopen drie jaar een paar miljoenen Amerikaanse dollars geïnvesteerd in een plan om haar marktaandeel te vergroten. De financiële instelling heeft dinsdag haar tweede filiaal voor dit jaar in gebruik genomen. FinaBank Zuid aan de Jagernath Lachmonstraat is filiaal nummer vier. In januari is FinaBank Noord geopend. Eind 2014 is het nieuw hoofdgebouw aan de dokter Sophie Redmondstraat in gebruik genomen. De vernieuwing van de panden en alles wat daarmee te maken heeft zoals de banksystemen, ICT en veiligheid, zijn onderdeel van de strategie om het marktaandeel te vergroten. Het filiaal in Nickerie zal vooralsnog niet vernieuwd worden, omdat het nog voldoet aan de gestelde eisen, deelt Frangie mee. FinaBank heeft zeven procent marktaandeel en neemt op de lijst van de acht commerciële banken, plaats nummer vier in.

Intensief contact met klant
De relatie met de klant en met name het contact, is essentieel bij het streven om te groeien, geeft Frangie aan. “Vergeleken met vijf jaar geleden is ons klantenbestand aardig gegroeid. We proberen verder te groeien, maar aan de andere kant ‘managen’ we wat we hebben zo efficiënt mogelijk. We merken ook dat het nu moeilijk is voor de klanten om bankzaken te blijven doen. Wij komen ze op allerlei manieren tegemoet. Door bijvoorbeeld na te gaan hoe aflossingen anders aan te pakken.” De bank is prominent aanwezig op social media. Dit levert de bank zoveel informatie op dat een deel daarvan verwerkt wordt in het beleid.

“We constateren dat de communicatie tussen de bank en de klant is geïntensiveerd. We zijn op Facebook en de Facebookmessenger. Het is makkelijker vragen stellen, overal op elke gewenst moment via de smartphone. Het is de ideale manier om in contact te blijven met de klanten. Bankieren gebeurt tegenwoordig in de klant zijn tijd en niet meer in die van de bank.”

Het netwerk van ATM machines zal samen met de klanten vergroot worden. Tot nu toe hebben de klanten zelf bepaald waar de machines kwamen te staan, geeft Frangie aan. De bank is ook bezig met een marktonderzoek om de locatie van het volgende filiaal te bepalen. Dit komt in een van de “snelst groeiende regio’s,” deelt Frangie mee. Waar precies, laat de bankier niet los. De filialen van FinaBank zijn tot acht uur ‘s avonds open. Er zijn momenten waarbij het net zo druk is als een bezoek aan de bank overdag. Ook op zaterdag is de bank open, maar dan tot 12.00 uur.

Lessen geleerd
De strategie om het marktaandeel te vergroten is over drie jaren uitgezet en loopt dit jaar ten einde. FinaBank heeft al een nieuw plan klaarliggen voor de komende drie jaren. Echter wordt bankieren, gezien de omstandigheden steeds moeilijker. De economie is aan het krimpen, de waarde van de SRD is onzeker. De strategie is solide en duurzaam, deelt Frangie mee. De strategie wordt naar de situatie aangepast of het nou slecht, goed of excellent gaat.

De Finabank verwacht dat er goede tijden zullen aanbreken in Suriname. “We vertrouwen er op dat als we geleerd hebben van de lessen uit het verleden, het goed zal moeten komen,” stelt Frangie. “Dat we niet meer gaan uitgeven dan we verdienen, want daar gaat het om. Hetzelfde doen we hier. We zouden nog heel veel meer als bank willen doen maar als je het budget niet hebt, dan gaat het niet. Het komt goed met onze economie want we vertrouwen erop dat de lessen ‘niet beginnen uit te geven voor je hebt verdiend’ en ‘niet meer uitgeven dan je verdient’ wel geleerd zijn.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April