Weer schaarste aan vreemde valuta
27 Oct 2016, 00:01
foto
De indicatieve koers van de CBvS voor donderdag.


Nadat de koers onder de SRD 7 dook, is er nu weer een onoverzichtelijke situatie ontstaan. Cambio- en bankhouders zeggen in gesprek met Starnieuws dat er ineens een enorme vraag is naar vreemde valuta, terwijl er nauwelijks aanbod is. Daarom stijgt de koers weer.

De daling van de koers was niet gebaseerd op meer inkomsten door export. Experts hadden gewaarschuwd dat speculanten op de markt bezig waren en dat de koers ineens weer kan stijgen. Deze 'Jo-jo-situatie' is funest voor de economie. Door een fluctuerende koers kan er niet worden gepland.

De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor donderdag is SRD 6,95 voor de US dollar en SRD 7,60 voor de euro. Veel transacties worden buiten de banken en cambio's om gedaan, waardoor de gemiddelde koers hetzelfde is gebleven.

Woensdag werd voor de US dollar al dik boven SRD 7 neergeteld. Overal kregen mensen die valuta wilden kopen, te horen dat deze niet aanwezig is. Wie boven de SRD 7,25 wilde neertellen, kon zaken doen. Alles wijst er op dat er gespeculeerd wordt met de koers.
Advertenties