Astra Singh eerste vrouwelijk bestuurslid Canoc
27 Oct 2016, 00:48
foto
Astra Singh, secretaris-generaal van het Surinaams Olympisch Comité eerste vrouw in bestuur Canoc.


Astra Singh, secretaris-generaal van het Surinaams Olympisch Comité, is het eerste vrouwelijke bestuurslid geworden van de Caribbean Association of National Olympic Committees (Canoc). "Het is een mijlpaal voor de organisatie én voor Suriname. De geschiedenis zal namelijk altijd uitwijzen dat Suriname de eerste vrouw heeft geleverd voor een bestuursfunctie. Suriname zet hiermee een progressieve en vrouwvriendelijk imago neer en geeft een goede aanzet voor andere vrouwen om zich kandidaat te stellen," zegt Singh om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

Op de vraag hoe het komt dat er geen vrouwen in het bestuur zaten antwoordt Singh dat doorgaans meer mannen in besturen van sportorganisaties zitten. Er zijn ook veel vrouwen actief in aan sport gelieerde activiteiten. Vaak in ondersteunende functies, zoals helpen bij organiseren van sportevenementen, meestal waar hun kinderen aan deelnemen. Maar ze stromen niet door. Dit komt door verschillende redenen. Soms is het omdat ze het al druk hebben vooral met activiteiten van de kinderen. Soms omdat ze zich onzeker voelen dat ze de 'skills' niet hebben om bestuursfuncties te vervullen. Soms omdat ze leven met de ouderwetse denkwijze dat sport alleen voor mannen is. Dit geldt niet alleen voor Suriname maar is wereldwijd het geval, legt Singh uit. Om deze reden heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gesteld dat NOCs (Nationaal Olympisch Comités) moeite moeten doen om hun bestuur minimaal 20 procent vrouwen te te hebben. Toch blijft dat een uitdaging. Ook in het Caribisch Gebied, stelt Singh.

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Canoc zondag in Guadeloupe deelde voorzitter Steve Stoute uit Barbados als een verrassing mee dat hij aftreedt. Zijn positie zou ingevuld worden door medebestuurslid Brian Lewis uit Trinidad and Tobago. "Het volgende moment ontwikkelde zich in rap tempo. De plek van de heer Lewis moest vervolgens worden ingevuld. De heer Stoute gaf aan dat de kandidaat een vrouw moest zijn en dat ze uit de aanwezigen moest komen. De vergadering, inclusief mezelf, ondersteunde dit voorstel unaniem. Toen pas drong het tot mij door dat van de ongeveer 35 delegatieleden slechts twee vrouwen waren. Binnen een minuut werd toen door de vergadering besloten dat ik de kandidaat was omdat de andere vrouw uit Trinidad & Tobago geen kandidaat kon zijn, aangezien de nieuwe voorzitter reeds uit dat land afkomstig is," vertelt Astra Singh. Zij zal zich er op toeleggen om de functie zo goed mogelijk te vervullen de komende vier maanden. Daarna vindt er een bestuursverkiezing plaats.
Advertenties