DA’91/SPA: Regering moet oproep OAS ondersteunen
26 Oct 2016, 04:47
foto


SPA en DA’91 doen een dringende beroep op de regering om haar vriendschap met de Venezolaanse bevolking te doen blijken. De regering moet gehoor geven aan de oproep van secretaris-generaal Luis Almagro van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en terstond een voorstel voor bemiddeling te doen zo niet te ondersteunen.

DA’91 en SPA zeggen in een persbericht met grote bezorgdheid de ontwikkeling in Venezuela te volgen. In de afgelopen periode is de oppositie tegen het bewind onder leiding van president Nicolas Maduro steeds groter geworden. Als gevolg hiervan heeft de oppositie ook de meerderheid behaald bij de recente parlementsverkiezingen.

"Velen van ons zijn dagelijks middels social media en televisie getuige van de lange rijen Venezolanen voor voedsel, medicatie en allerhande basisproducten die buiten het bereik van grote delen van de bevolking zijn geraakt. Ook de rechtsstaat is steeds meer onder druk komen te staan," stellen DA'91 en SPA die een politiek partnerschap zijn aangegaan. De partijen onderschrijven de oproep Almagro dat "alleen dictaturen burgerrechten vertrappen de wetgevende macht negeren, en politieke gevangenen nemen.” Ook in Venezuela heeft de bevolking lotsverbetering vorm willen geven middels het gebruik maken van de rechten en wettelijke bevoegdheden van onder meer het parlement. Dit is typerend voor een democratie, voeren de oppositionele partijen aan.

DA’91 en SPA delen de visie van de secretaris-generaal van de OAS dat het dringend tijd is om conform artikel 20 van het Inter-Amerikaans Democratisch Charter de verantwoordelijkheid te nemen als lidland van de OAS om concrete acties te ondernemen om de democratie, die sterk aan het afbrokkelen is in de Bolivariaanse Republiek Venezuela, te verdedigen. "Als democraten zijn wij overtuigd dat de kracht van de democratie binnen onze landsgrenzen mede bepaald en beïnvloed wordt door de kracht van de democratie bij onze buren en vrienden in de regio," stellen DA'91 en SPA.
Advertenties