Arbeidswetten leggen basis voor modernisering
26 Oct 2016, 00:37
foto
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid beantwoordt vragen van Assembleeleden. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee heeft dinsdagavond met algemene 37 stemmen twee wetten goedgekeurd die de arbeidsverhoudingen beter regelen. Minister Soewarto Moestadja is uitgebreid ingegaan op vragen die Assembleeleden hebben gesteld. De coöperatieve houding van de bewindsman en de commissie van rapporteurs, onder voorzitterschap van Patrick Kensenhuis (NDP), heeft gemaakt dat de Wet op de Collectieve Arbeidsovereenkomst en de Wet op Vrijheid Vakvereniging ondersteund werd door de oppositie. Diverse voorstellen zijn overgenomen door de regering.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte na de aanname op dat niet alleen het college, maar heel Suriname gefeliciteerd wordt met deze twee wetsproducten. Het was hard nodig om de wetten aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Met deze wetten is een begin gemaakt met de modernisering. Patricia Etnel, die ook deel uitmaakte van de commissie van rapporteurs, behandelde diverse conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie. Zij stelde dat enkele zaken opgenomen zouden moeten worden in collectieve arbeidsovereenkomsten, zoals het verbod op discriminatie van werknemers met Aids of hiv. Ook de kwestie van uitzendkrachten die vaak worden uitgebuit stelde zij aan de orde. Zij pleitte ook voor goede controle van de naleving van de collectieve arbeidsovereenkomst.

Kensenhuis deelde mee dat een reeks van wetsproducten ingediend zijn die te maken hebben met verbetering van de arbeidswetgeving. Donderdag wordt de wijziging van het Decreet Arbeidsadviescollege behandeld. Minister Moestadja is blij met de voortvarende behandeling van de ingediende wetten en de ondersteuning voor de wetsproducten. Deze zijn volgens hem dringend aan vernieuwing toe, aangezien er bepalingen van de jaren veertig van de vorige eeuw nog voorkomen in de wetten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April