Hoefdraad: Suriname wil adempauze van IMF
26 Oct 2016, 00:03
foto


Suriname heeft zich vorig jaar soberheid opgelegd nadat een terugval van de grondstoffenprijzen zijn begrotingstekort heeft laten stijgen. Het land wil zijn bevolking nu een adempauze geven.

De overheid zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgende maand om meer tijd vragen om de energiesubsidies af te bouwen, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in een interview met Bloomberg. De eerste twee fasen van afbouw van de energiesubsidies hebben geleid tot verhogingen van 300 tot 400%. De Surinaamse dollar is dinsdag in waarde gestegen met 11% tot SRD 6,8665 voor 1 US$.

Het verzoek aan het IMF is een teken van het succes van Suriname bij het verkleinen van het begrotingstekort en niet een indicatie dat de overheid week wordt nu de economie krimpt. De plannen om belasting over de toegevoegde waarde (btw) in te voeren, zal worden doorgevoerd om zijn afhankelijkheid van de inkomsten uit de export van grondstoffen te verlichten. De subsidies op water worden afgebouwd en de belastingen op brandstof zullen stijgen. De overheid zal het jaar afsluiten met een begrotingstekort van minder dan 4% van het bruto binnenlands product (bbp), wat minder is dan het initiële IMF-doel van 6,4%, voorspelt Hoefdraad.

"We zijn toegewijd aan het programma, maar als we onze doelen al hebben bereikt, kunnen we ons de luxe gunnen van ruimte aan de particuliere sector," zei Hoefdraad uit Hong Kong tijdens een tour door Azië voor het optrommelen van investeringen. "Wij geloven dat het ergste achter de rug is."

Suriname debuteerde vorige week op de internationale wereldwijde obligatiemarkten met de verkoop van een US$ 550 miljoen benchmarklening tegen 9¼ %. De vraag voor de obligatie is gelijk aan meer dan 30% van het bbp van het land. De opbrengst van de verkoop gaat naar heronderhandelen en schuldsanering bij overheidsorganisaties, zoals Staatsolie Maatschappij Suriname NV, wat tot een te verwaarlozen stijging van de uitstaande schuld zal leiden, zegt Hoefdraad. Het rendement op de obligaties is met 8 basispunten gedaald, omdat ze werden verkocht tegen 8,47 %.

Suriname heeft in september aangekondigd dat hij US$ 1,3 miljard zal investeren in infrastructuur en energieprojecten tussen 2016 en 2018. Het land zal deze projecten financieren met een zachte lening van US$ 1,8 miljard van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Hoefdraad zegt dat hij landen in het Midden-Oosten heeft bezocht om de economische banden te intensiveren.

IMF-missie
De overheid bereidt zich voor om begin volgende maand een IMF-delegatie te ontvangen. Suriname wil praten over aanpassingen van de doelstellingen van het tweejarig programma dat de regering met het Fonds is overeengekomen. Het programma was voor US$ 478 miljoen overeengekomen met de multilaterale instelling. Aangezien Suriname het IMF heeft benaderd, ziet Hoefdraad mogelijkheden voor een flexibele benadering. "Wat we vragen is wat ademruimte", stelt Hoefdraad.

Volgens IMF-prognoses zal Suriname het jaar afsluiten met een inflatie van 77%. De Centrale Bank heeft de koppeling met de US$ in 2015 verbroken, wat sinds november heeft geleid tot een daling van 54% van de Surinaamse munt ten opzichte van de US$. De devaluatie was noodzakelijk na een daling van de grondstoffenprijzen, waaronder aluminiumoxide, goud en ruwe olie.

Hoefdraad werkt aan andere hervormingen die volgens hem tegen eind 2017 kunnen leiden tot een stijging van de soevereine rating van het land. In de reeks van hervormingen zit het creëren van een sovereign wealth fund naar het model van Noorwegen en Chili. Dit fonds zal gelden verzamelen uit de export van goud en olie zodra de prijzen herstellen.

Suriname is dit jaar door alle drie de grote credit rating bedrijven gedegradeerd tot vier niveaus onder de investeringsstatus. Alleen Ecuador, Venezuela en Argentinië hebben lagere ratings in Zuid-Amerika.

"We zitten in een moeilijke situatie, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit," zegt Hoefdraad. "We willen de hervormingen introduceren die de omstandigheden om zaken te doen zal verbeteren, waardoor al deze problemen tot het verleden zullen behoren.”
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April