Gaetano Best gepromoveerd in de rechtsgeleerdheid
26 Oct 2016, 01:48
foto
Gaetano Best (midden) is gepromoveerd tot doctor in rechtsgeleerdheid.


Gaetano Best heeft zijn proefschrift, getiteld Fair and Accurate Fact-Finding in Dutch Atrocity Crimes Cases donderdag met succes in het openbaar verdedigd. Hij heeft aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam promotieonderzoek gedaan naar de berechting van internationale misdrijven, zoals volkerenmoord, oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en foltering, door de Nederlandse rechter.

Sinds een jaar of tien maakt de Nederlandse justitie er serieus werk van om verdachten van internationale misdrijven, die zich op Nederlands grondgebied bevinden, strafrechtelijk te vervolgen. Internationale misdrijven die in Nederland worden vervolgd, onderscheiden zich van alle andere misdrijven die ter kennisneming van de Nederlandse rechter komen doordat ze niet in Nederland maar ergens in een ver buitenland zijn gepleegd, bijvoorbeeld in Rwanda, Congo, Sierra Leone, Irak of Afghanistan. Daardoor ontstaan allerlei praktische problemen die zich in reguliere strafzaken niet voordoen.

Tot aan de invoering van de Wet Internationale Misdrijven (WIM), in 2003, was er in Nederland nog nooit een strafzaak gevoerd waarin het enige aanknopingspunt met de Nederlandse rechtsorde bestond uit de aanwezigheid van de verdachte op Nederlands grondgebied. Sindsdien, echter, hebben twee Nederlanders, een Congolees, drie Afghanen en twee Rwandezen voor een Nederlandse rechter terecht gestaan op verdenking van betrokkenheid bij genocide, oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en/of foltering. Vorig jaar zijn nog twee nieuwe vervolgingen ingesteld tegen een Ethiopiër en een Afghaan. In bijna alle afgeronde zaken hebben de verdachten en hun advocaten geklaagd over de ontoereikendheid van het Nederlands strafprocesrecht voor de berechting van deze misdrijven. In hoeverre klopt de bewering dat het Nederlands strafprocesrecht niet berekend is op de atypische problemen van WIM-zaken? Deze vraag lag aan de basis van Bests onderzoek.

De promotoren van Best waren prof. mr. Tom Blom en prof. mr. Göran Sluiter. De promotiecommissie bestond uit mr. dr. Hans Bevers van het Internationaal Strafhof, prof. mr. Ybo Buruma van de Universiteit Nijmegen en de Hoge Raad, prof. mr. Nancy Combs van de College of William & Mary in Virginia en mr. dr. Annemieke van Verseveld, prof. mr. Harmen van der Wilt en prof. mr. Liesbeth Zegveld, allen van de Universiteit van Amsterdam.

Bests proefschrift zal kosteloos ter beschikking worden gesteld aan de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Juridische Bibliotheek Suriname 'Mr. K.C. Gonçalves' van de Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN). Een commerciële editie van het proefschrift zal worden uitgegeven bij T.M.C. Asser Press. Geïnteresseerden kunnen een gratis exemplaar van het in eigen beheer uitgegeven proefschrift aanvragen door een gemotiveerd verzoek te sturen naar gbest@herslaws.sr.

De kersverse doctor in de rechtsgeleerdheid heeft zich inmiddels weer in Suriname gevestigd, alwaar hij zich als advocaat-stagiair heeft aangesloten bij Essed & Sohansingh Advocaten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April