Buurtmanagers worden getraind in misdaadpreventie
25 Oct 2016, 06:18
foto
Politieambtenaren worden vijf dagen lang getraind in misdaadpreventie. (Foto: Raoul Lith)


In Torarica is maandag een vijfdaagse accreditatie training over misdaadpreventie van start gegaan. Hierbij worden politieambtenaren uit stad en district, voornamelijk buurtmanagers, verschillende vaardigheden bijgebracht. “De kern van het Resistance And Prevention programma is het bewegen van iedereen om samen te werken aan misdaadpreventie,” zegt Lillian Wiebers, project manager van de Pan American Development Foundation (PADF).

Het gaat volgens Wiebers er om dat de politie en burgers gezamenlijk pro-actief moeten zijn, en niet moeten wachten tot er zich een misdaad voordoet. Ze benadrukt dat het gaat om betrokkenheid vanuit de gemeenschap bij het voorkomen van misdaad.
Roberto Obando, project director van de PADF legt uit dat criminaliteit een complex fenomeen is. Er moet niet alleen gekeken worden naar de aanpak nadat een feit zich heeft voorgedaan en de daders zijn opgepakt en gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen. Volgens hem is een beter alternatief om criminaliteit aan te pakken, voordat deze zich voordoet.

Kennis uitwisseling
“De training biedt ons de ruimte om technische expertise van andere landen, waaronder de ervaringen en geleerde lessen van politieagenten en detectives uit de Verenigde Staten van America, te delen met agenten in Suriname,’ zegt Obando. Tijdens de bijeenkomsten worden onderwerpen zoals het gebruik van data analyse voor criminaliteitspreventie, het positief omgaan met vijandige jeugd, crimineel gedrag en de werving uit bendes te voorkomen, besproken. Ook het analyseren van verschillende criminaliteitspreventie strategieën en onderwerpen zoals doodslag en inbraak, komen aan de orde. Een ander aandachtspunt is volgens de PADF directeur ook overtredingen die misschien niet gezien worden als erg gevaarlijk, maar wel kunnen leiden tot toekomstige criminele handelingen, zoals pesten op school en huiselijk geweld.

Het is volgens Obando erg onwaarschijnlijk dat een persoon van dertig of veertig, die altijd een ideale burger is geweest, op een dag zal opstaan en denkt, ‘vandaag ga ik een bank overvallen’. “Dat gebeurt haast nooit”, de misdrijven beginnen volgens Obando grotendeels in de jongere jaren, met jeugdigen bij gebrek aan zaken zoals opleidingsmogelijkheden en werk alsook geen respect hebben voor de wet. Het begint volgens hem klein, maar wordt steeds ernstiger. Om voor veiligheid in de samenleving te zorgen moet daarom preventief opgetreden worden, benadrukt hij. Dit duurt jaren. “Ik ben verzekerd en blij met de vooruitgang die we hebben geboekt op het gebied van het aanbieden van training, het betrekken van de samenleving en de groep risicojongeren. We hebben zelfs voormalige 'gang members' getraind. Ik ben blij, maar de vooruitgang moet doorgaan, elke moord is één te veel," benadrukt Obando.

Raoul Lith
Advertenties