Staatsolie blijft eigenaar aandelen goudmijn
24 Oct 2016, 00:01
foto


Staatsolie zal het bedrag van US$ 300 miljoen uit de internationale obligatielening gebruiken om de kortlopende bankleningen versneld af te lossen. Door de langere looptijd van de obligatielening zal de druk op de
kasmiddelen verminderen, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor bedrijfsactiviteiten. Er zijn geen zekerheden afgegeven aan de obligatiehouders. Staatsolie heeft het geld geleend bij de overheid. Dit bedrag maakt deel uit van de obligatielening van US$ 550 miljoen. De aandelen van Staatsolie in het goudproject van Newmont Suriname blijven overeind staan.


Staatsolie zegt dat haar onderhandelingspositie jegens het consortium van banken sterk is verbeterd. Het bedrijf zal over het geleende bedrag van US$ 300 miljoen, 9,25% interest per jaar betalen aan de overheid en de aflossing zal ineens plaatsvinden in oktober 2026. De opbrengsten uit het goudproject zijn opgebracht als garantie in de leningsovereenkomst die Staatsolie is aangegaan met de overheid. Staatsolie blijft eigenaar van haar aandeel in het goudproject.

Het staatsbedrijf heeft tussen 2008 en 2015 in totaal US$ 2 miljard geïnvesteerd in o.a. de uitbreiding van de raffinaderij, exploratie-activiteiten, een intensief productie-boorprogramma en deelname in de Merian goudmijn. Van dit bedrag was US$ 1,2 miljard uit eigen middelen en US$ 800 miljoen geleend bij de banken. US$ 600 miljoen daarvan was een korte termijn lening die eind 2019 volledig afbetaald moet zijn. De helft hiervan wordt nu in één keer afgelost en omgezet in een lange termijn lening.

De druk op de kasmiddelen werd verhoogd door de kelderende olieprijzen, van US$ 100 per vat in 2014 naar zelfs minder dan US$ 20 per vat begin 2016. Intussen zijn er positieve vooruitzichten, met een herstellende internationale olieprijs, de olieraffinaderij die hoogwaardige producten levert en de goudproductie die op gang is gekomen, meldt het bedrijf.
Advertenties