Betaling van boete via pinpas in pilotfase
23 Oct 2016, 10:26
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday (rechts) overhandigt het POS-apparaat aan het Korps Politie Suriname. (Foto: KPS)


Het ministerie van Justitie en Politie en het Openbaar Ministerie zijn overgegaan op de internationale standaarden voor het elektronisch innen van boetegelden. Het Korps Politie Suriname heeft vrijdag via procureur-generaal Roy Baidjnath Panday drie POS-apparaten in gebruik genomen. Mensen die beboet worden, kunnen met hun pinpas de betaling gelijk verrichten.

Deze toevoeging aan de mogelijkheden tot het betalen van boetegelden ligt in het feit dat er vele klachten binnenkomen van overtreders die van het kastje naar de muur worden gestuurd wanneer zij aan hun boete willen voldoen. Uit wrevel betalen zij de boete dan niet en worden geconfronteerd met een vonnis. Zij worden veroordeeld tot eventuele hechtenis indien zij niet terstond de boete betalen. Naar aanleiding van de vele klachten heeft de procureur-generaal zich samen met een team van stakeholders gebogen over de mogelijkheid tot het vlotter afhandelen van de betaling van boetegelden.

Voor dit pilot project zijn de volgende afdelingen voorzien van een digitaal Pos apparaat:
- de afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem van het Korps Politie Suriname die zich bezighoudt met het registreren van kentekennummers van voertuigen waarvan de bestuurders de boete van hun eerder begane overtreding niet hebben betaald,
- de afdeling Parketwacht die belast is met de incasso van boetegelden en het Verkeer Handhavingsteam dat belast is met verkeerscontroles.

Na drie maanden volgt een periode van evaluatie waarna de beoordeling zal volgen over de effectiviteit en de efficiëntie van het gebruik van het digitale POS-apparaat. Het ligt in de bedoeling dit boete betalingssysteem landelijk door te voeren, deelt de Public Relations van de politie mee.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March