Venezolanen protesteren na blokkeren referendum
23 Oct 2016, 12:23
foto
De vrouwen van twee gevangen genomen oppositieleiders hebben de demonstratie aangevoerd. (Foto: AFP)


Tegenstanders van de Venezolaanse regering hebben zaterdag geprotesteerd in de straten van Caracas nadat ambtenaren hun pogingen om een referendum te houden, hebben geblokkeerd. De echtgenoten van de twee gevangen oppositieleiders liepen in witte kleding en zwaaiend met de vlag aan het hoofd van de demonstranten.

Kiesambtenaren hebben donderdag een petitie opgeschort. De petitie dient als verzoek om een referendum te houden om president Nicolas Maduro vroegtijdig uit zijn ambt te verwijderen. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft de handeling van de regering bekritiseerd. In een verklaring zeggen de twaalf OAS-lidstaten –inclusief Brazilië, Argentinië en Colombia, dat ze “ernstig bezorgd zijn over het besluit van de Venezolaanse nationale Kiesraad.” OAS-secretaris-generaal Luis Almagro zegt: “Alleen dictators weigeren de rechten van hun burgers, negeren de wetgeving en hebben politieke gevangenen."

De kiescommissie heeft gezegd dat zij het proces van de terugroep-stemming heeft gestopt op grond van vermeende onregelmatigheden tijdens het verzamelen van handtekeningen voor de eerste petitie die nodig was. De raad heeft dinsdag ook de regionale verkiezingen, die eind van het jaar gehouden zouden worden, met zes maanden uitgesteld. Peilingen tonen aan dat de oppositie deze verkiezingen zou hebben gewonnen.

De protestmars zaterdag is geleid door twee vrouwen van de gevangen genomen tegenstanders van de regering; Lilian Tintori, de vrouw van Leopoldo Lopez en Patricia Gutierrez, de vrouw van de voormalige burgemeester van San Cristobal, Daniel Ceballos. Beiden hebben gepleit voor een harde lijn tactiek tegen de regering.

"Er is geen obstakel die Venezolaanse moeders kan verslaan als zij vechten voor de toekomst van hun kinderen", zegt Lilian Tintori, die heeft opgeroepen tot een campagne voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De twee vrouwen zijn door enkele duizenden betogers begeleid, veelal vrouwen gekleed in wit en met de Venezolaanse vlag in de hand.

De mars is de eerste van een reeks van protesten die de oppositie wil organiseren om druk uit te oefenen op de Kiesraad opdat deze zijn besluit intrekt. De oppositie heeft laten weten dat ze woensdag “Venezuela van top tot teen zullen veroveren” in een massale straatprotest. Op die dag zouden ze moeten beginnen aan een tweede petitie.
President Nicolas Maduro, die in het buitenland is, heeft in een televisietoespraak opgeroepen tot rust. “Ik roep iedereen op om rustig te blijven, in dialoog te blijven en de wet en openbare orde te eerbiedigen.” Maar één van zijn krachtigste bondgenoten, Diosdado Cabello, zegt dat oppositieleiders gevangen gezet zullen worden voor poging tot verkiezingsfraude. Eerder deze week heeft de regering reisbeperkingen opgelet aan acht leiders van de oppositie.
Advertenties