Visserijsector in rep en roer door actie Kustwacht
23 Oct 2016, 06:38
foto
Tientallen boten van de Venezolaanse vissers zijn aangemeerd bij Cevihas.


De visserijsector is weer eens in rep en roer. De Kustwacht heeft enkele boten van Venezolanen aangehouden op zee omdat hun papieren niet in orde waren. Op grond van de actie van de Kustwacht, zijn diverse Venezolaanse boten aangemeerd bij Cevihas, waardoor er een chaotische situatie is ontstaan. Visverwerkingsbedrijven en de Venezolaanse vissers zitten met hun handen in het haar.

De directeur van de Kustwacht, kolonel Jerry Slijngaard, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er een operatie is uitgevoerd in de territoriale wateren van Suriname, ongeveer 80 tot 100 mijl van de kust. Boten die niet over een geldige vergunning beschikken of als de papieren niet in orde zijn, kunnen niet vissen in de Surinaamse wateren. Het is de taak van de Kustwacht om erop toe te zien dat er niet illegaal gevist wordt voor de kust.

Slijngaard zegt dat hij plat is gebeld door de visserijsector. Diverse personen hebben hem uitgelegd dat de Venezolanen wel betaald hebben, maar door administratieve chaos zouden zaken niet in orde zijn gemaakt. Slijngaard zegt dat de Kustwacht haar taken zal blijven uitvoeren, maar alleen zal registreren welke boten die verbonden zijn aan visverwerkingsbedrijven hun papieren niet in orde hebben. Er volgt nog een onderhoud met de sector hierover.

Naast reguliere boten, zijn bijkans 70 boten van de Venezolanen aangemeerd bij Cevihas. Ongeveer 130 Venezolaanse boten vissen voor Surinaamse visverwerkingsbedrijven. Door deze situatie dreigt er een schaarste te ontstaan aan vis die voor export is bestemd. De steiger zou niet berekend zijn voor zoveel boten.
Advertenties