Venezuela: Oppositie beschuldigt regering van 'coup'
22 Oct 2016, 15:59
foto
De Venezolaanse oppositieleider en gouverneur van de deelstaat Miranda, Henrique Capriles, spreekt tijdens een persconferentie in Caracas. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse oppositie beschuldigt de regering ervan dat zij een staatsgreep organiseert door hun pogingen om een referendum af te dwingen te blokkeren. De oppositie wil met een volksstemming president Nicolas Maduro vroegtijdig uit het ambt krijgen. Oppositieleider Henrique Capriles heeft opgeroepen tot landelijke protesten volgende week.

Verkiezingsambtenaren hebben een petitie die nodig was om het referendum te organiseren opgeschort. Deze handeling stopt abrupt de terugroep-pogingen van de oppositie. Volgens opiniepeilingen zal een referendum over de terugroeping van president Maduro, nadelig uitvallen voor het staatshoofd.

Capriles zegt dat de coup “ is uitgevoerd tegen alle Venezolanen.” Hij heeft gesteld dat bij de protesten die voor woensdag zijn gepland “we Venezuela zullen nemen van begin tot eind. Het hele volk zal worden ingezet om de grondwettelijke orde te herstellen.”

Eerder had de oppositie gezegd dat een gerechtelijk bevel acht van hen heeft verboden het land te verlaten. Redenen voor het verbod zijn niet gegeven, maar de Raad heeft laten weten dat er fraude is gerapporteerd bij het referendum proces.

De oppositie was van plan om de nodige handtekeningen veilig te stellen voor de terugroep stemming volgende week. Eén van de ‘verbannen’ leiders van de coalitie van oppositiepartijen, Jezus Torrealba, zegt: "Het is onnodige agressie. Wij zijn in de meerderheid, op straat en in het Congres. Ze kunnen de verandering die het land eist niet uitstellen."

Ofschoon de oppositie de meerderheid heeft in het Congres, heeft Maduro de macht over belangrijke instellingen zoals de electorale autoriteiten en de rechtbanken. De regering heeft de oppositie ervan beschuldigd dat zij namen heeft verzonnen op de eerste van de twee petities die nodig is om een terugroep stemming te onderschrijven. Volgens Maduro was er sprake van "een gigantische fraude." Hij voegt eraan toe: "Hun bedrog komt uit."

Diosdado Cabello, ook van de Socialistische Partij van Maduro, stelt: "We hopen dat het recht zal zegevieren en dat de verantwoordelijken voor deze oplichterij worden opgepakt." De beslissing om het referendum proces op te schorten, komt ondanks intense internationale druk van de VS en andere Latijns-Amerikaanse land op president Maduro om het proces te laten doorgaan.
Advertenties