Het groeiende belang van Privacybescherming
22 Oct 2016, 17:53
foto


“Ik hoef niet alle geweldige specifieke beveiligingscontroles van Facebook na te gaan want ik heb toch niets te verbergen. Ik doe geen illegale dingen, dus mijn profiel mag open staan. Mensen mogen zien hoe goed het met mij gaat!”

Anno 2016 is ons leven, vergeleken met ten minste vijf jaren terug, veel meer gedigitaliseerd en zijn wij steeds meer afhankelijk van de technologie. Vaker wordt door de 'oudere jeugd' nogal gezegd dat technologie des duivels is.
De huidige technologische ontwikkelingen vergemakkelijken ons dagelijks leven meer dan ooit tevoren. Waar wij ampertjes zes tot zeven jaren terug na school speciaal naar de cyber gingen om met onze vrienden op MSN-Messenger te chatten, hebben wij tegenwoordig Wi-Fi thuis op onze smartphone waarmee wij appen, chatten en zelf online shoppen.
NO DOUBT! Technologie biedt enorme voordelen aan het menselijke bestaan.
Maar, net als hoe elk huis zijn kruis heeft, heeft ook de technologie haar eigen nadelen, die daarbij ook nieuwe mogelijkheden voor crimineel gedrag opleveren.

Stalking, oftewel belaging, is het wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van een andere met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen. Dit misdrijf is strafbaar gesteld in artikel 345b van het
Surinaams Wetboek van Strafrecht.
Stalking kan dus zijn het wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk achtervolgen, sms'en, bellen, foto’s maken van iemand alsook berichten op Facebook, e-mails etc. voor die persoon sturen.
Niet alleen beroemdheden zoals Kim Kardashian of Drake kunnen worden gestalkt, maar ook u, door uw zogenaamde ‘stille beminnaar’. Het kan inderdaad heel lastig zijn om steeds opgebeld te worden of overal op Facebook foto’s van uzelf zien, zonder dat u ervan op de hoogte was. Stalking is één van de bekendste vormen van privacy schending.

Wat is privacy?
Het recht op privacy is, onder andere, erkend in de volgende mensenrechtenverdragen:
- Artikel 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)
- Artikel 17 van het Internationaal Verdrag inzake de Burgerrechten en Politiekerechten (IVBPR/BUPO)
- Artikel 11 van het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens (AVRM).
Het recht op privacy is ook erkend in artikel 17 van de Grondwet van de Republiek Suriname.
Privacy is veelomvattend, maar wordt in grote lijnen beschouwt als het recht van de mens op bescherming tegen onnodig inbreuk op diens persoonlijk leven. Het recht op een privéleven is gebaseerd op de principes van de menselijke waardigheid en is inherent verbonden met vele andere rechten, zoals gelijke behandeling en vrijheid van meningsuiting.

Het begrip privacy wordt veelal beschouwd als 'iets te verbergen' hebben. Privacy is veel meer dan dat en is meer gericht op zelfbeschikking, onafhankelijkheid en integriteit. Het gaat niet om het van de samenleving in afzondering leven ter uitvoering van illegale activiteiten, maar het geeft ons het recht om te beslissen welke delen van onszelf en ons leven wij voor onszelf willen houden of publiekelijk
willen delen. Dr. Ross Anderson- professor in computer veiligheid- definieert privacy als het recht en vermogen om uw persoonlijke geheimen te beschermen tegen inbreuken op uw persoonlijke levenssfeer.
Het recht op privacy kan alleen worden beperkt door de wet wanneer het noodzakelijk is om dit te doen, in een democratische samenleving, om redenen zoals nationale/openbare veiligheid.

Het adagium nemo censetur ignorare legem is een bekende uitspraak van Aristoteles en houdt in dat, binnen de rechtsstaat, niemand kan beweren de wet niet te kennen. Met andere woorden, eenieder behoort de wet te kennen. Ik raad u aan om de besproken wetgeving c.q. verdragen door te nemen.

Mevr. mr. Abigaïl de Rijp LLM
Junior Business, Legal & IT Consultant
abigail.derijp@outlook.com
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April