Cuba-top legt virusbedreiging door muggen bloot
21 Oct 2016, 15:12
foto
De Aedes Aegypti muskiet zorgt voor veel ellende in de Caribische en Latijns-Amerikaanse regio. (Foto: Reuters)


Meer dan 500 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden bedreigd door ziekten die muskieten overbrengen. Dengue, Chikungunya en Zika bedreigen de helft van de bevolking van de regio. Dit is gezegd op een bijeenkomst in Cuba.

Het is de eerste bijeenkomst van landen die door Zika zijn getroffen sinds de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in februari het virus tot een wereldwijde noodsituatie had uitgeroepen. Zika is tot nog toe aangetroffen in 47 landen en gebieden van de Caribische en Latijns-Amerikaanse regio.

Carissa Etienne, directeur van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) heeft de top laten weten dat “opsporing, onderzoek en preventie de sleutelwoorden zijn” in de strijd tegen Zika. Ze zegt dat de epidemiologische situatie in Amerika "uiterst complex" is door de grote aanwezigheid van muggen die de ziekten overbrengen en dat het "een uitdaging is die we op een geïntegreerde manier onder ogen moeten zien."

De WHO heeft tot nu toe geregistreerde gevallen in 73 landen over de hele wereld. Zika werd in 1947 voor het eerst geïdentificeerd in Uganda, maar kwam pas vorig jaar in scherpe focus in Brazilië toen er meldingen van neurologische aandoeningen bij een aantal pasgeboren kinderen binnenkwamen. Er was een ongekende stijging van het aantal kinderen dat geboren is met ongewoon kleine hoofden. De afwijking wordt microcefalie genoemd.

Zika wordt verspreid door prikken van de Aedes aegypti muskiet. Experts zeggen dat het risico van de verspreiding van het virus het hoogst is in de zomermaanden (juni, juli, augustus), wanneer mensen reizen tussen Amerika en andere delen van de wereld. Cuba zelf heeft ongeveer 30 meldingen van Zika gehad sinds de crisis in de regio verslechterde aan het eind van vorig jaar. De meeste gevallen in Cuba waren ‘geïmporteerd’.

Maar terwijl Cuba veel aan de bezoekende landen op het gebied van voorlichting en preventie aan de bron kan leren, zegt Havana dat zijn gezondheidsambtenaren denken dat dit een kans is voor alle partijen om de beste werkmethodes van elkaar te leren, met name op het gebied van nieuwe technologieën en verbeterde technieken bij de aanpak van de verspreiding van het virus.

Dengue veroorzaakt een ernstige griep-achtige ziekte en kan uitgroeien tot de potentieel dodelijke vorm van de ziekte. Volgens de Paho zijn 14,2 miljoen mensen in de regio tussen 2000 en 2014 geraakt door de ziekte. Zevenduizend gevallen daarvan waren fataal.

Chikungunya is een virale ziekte die ook op mensen wordt overgedragen door geïnfecteerde muskieten. Het veroorzaakt koorts en ernstige pijn in de gewrichten en is niet te genezen. De WHO heeft bijna 700.000 gevallen in Amerika gerapporteerd in 2015. En ofschoon dit aantal een daling is ten opzichte van het jaar ervoor, zegt de organisatie dat de ziekte “een bedreiging blijft voor de regio, waarbij Argentinië onlangs zijn eerste Chikungunya uitbraak heeft gemeld."
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March