Perspectieven nageslacht weg door ongeoorloofd lenen
21 Oct 2016, 09:58
foto


In ons land zijn wij wel bekend met de vele 'moni begimans'. “Len mi wan barki noh, tra wiki je kis’ing baka nanga wan lekkers”. Let maar op, “tra wiki ne doro nooit” en als je om je geld vraagt ben je een “gridi en hebzuchtig beest”. Dit soort figuren leven van schulden maken en vervallen binnen de maatschappij, daar zij nimmer hun schuld kunnen terugbetalen. Het zijn dezelfde figuren die zich op een gegeven moment in een positie heel laag aan de grond manoeuvreren en irritant en doortasten vragen, “bai wan shot gi mi noh”.

Plaatst u het vorige naast het volgende. De regering werd ernstig gewaarschuwd en gewezen op de consequenties van voorwaarden met betrekking tot het aangaan van een lening met het IMF en de terugbetaling. Door de pleitbezorgers van deze lening werden de inlichters van de consequenties hooghartig betiteld als a-nationalisten en negativisten. Kort daarna komt de zelfde pleitbezorger in “wolvenvacht” meelijwekkend verklaren dat het IMF koud rekent en geen emoties heeft voor politieke gevolgen. Zij zouden gefocust zijn op cijfers en de bevolking zou een te zware last moeten dragen. Vreemd dat men “180 graden draait”, maar toch de inlichters karakteriseert als krachten die de “laatste bastion omver willen gooien”. Komt het in de man op om ook deze figuren en het volk naar “bastion Veere” te leiden en te doen lijden tot ze overlijden? Na het scenario van het IMF poogt de regering steeds maar om leningen af te sluiten voor astronomische bedragen, zonder zich op rationale basis te vergewissen van de terugbetalingsmogelijkheid en de financieel-maatschappelijke consequenties.

Denkt u maar aan de in korte termijn gesloten leningen en additionele voornemens van leningsovereenkomsten: Oppenheimerfonds, IMF, IDB, CDB, IsDB en de Staatsobligaties. Niet alleen de buitenlandse schulden, maar ook de binnenlandse schulden die niet betaald zijn, moeten worden terugbetaald en dat loopt te samen in de miljarden US Dollars! Is er rationeel nagedacht over de aflossing en rente of gaat men uit van de ongefundeerde hoop op betere exportprijzen en te exporteren hoeveelheden van goud en olie? Het zou de regeringsleider sieren om in plaats van zand te strooien over scherpe aanwijzingen t.a.v. corruptie binnen zijn inner cirkle, denk maar aan de figuren gelinked aan Carifesta, naschoolse opvang, onderhandse gunningen, overfacturering, verkeerde aankopen enz., daadwerkelijk rationale stappen te ondernemen om ons nageslacht te vrijwaren van een schuldenlast en de basis te leggen om hen een perspectief volle toekomst te bieden. Het kan niet zo zijn dat je raaskalt over utopische zaken en op de koop toe scandeert dat ook al men niet is betrokken, men maar moet werken o.b.v. de realiteit. “Strati fasi we aksi joe, a smoko je smoko?” Die geweldige groei die ons richting Dubai zou brengen blijkt toch nu plots -7 te zijn, “da fa joe ‘aw tja a kondre waka?” “What about veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg, ons sociaal leven en de toekomst van onze jeugdigen?” Er wordt maar steeds geleend om oude leningen af te lossen, “yo dikie wan olo fu tapu wan tra olo te joe weri en fadong ini a olo san joe srefi diki!”
Drs. Frits Lalay

p.s. De felicitaties i.v.m. het 44-jarige bestaan van de VES aan elkeen die de vereniging een warm hart toedraagt. Inherent aan de felicitatie is de opdracht aan ons allen om in de geest van de oprichters een effectieve bijdrage te leveren om ontwikkelingen in gang te zetten en te sturen ten einde een hoger welvaartsniveau binnen onze samenleving te realiseren. Het is ONZE MAATSCHAPPELIJKE TAAK om ONBEVREESD, ongeacht welke politieke groepering in ONS LAND de scepter zwaait, op een strategische wijze gevraagde dan wel ongevraagde adviezen te geven en onze convictie helder te ventileren. Gezien de huidige PRECAIRE STAAT van ONZE ECONOMIE zijn wij gehouden om niet alleen uit ZELFRESPECT, maar meer nog uit LIEFDE voor ONS LAND en ONS NAGESLACHT het eerdere te volvoeren.
Advertenties