Eerste openbare commissievergadering DNA vlot verlopen
20 Oct 2016, 14:00
foto
De eerste openbare commissievergadering van De Nationale Assemblee is een feit geworden vandaag. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee heeft vandaag de eerste commissievergadering in het openbaar gehouden. Het gaat om twee technische wetten waarbij totaal 93 personen zullen worden genaturaliseerd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons streefde enige tijd hiernaar, waardoor wetten efficiënt kunnen worden behandeld. Er is een lange voorbereiding geweest voordat de openbare commissievergadering kon worden gerealiseerd.

De commissievergadering is ook toegankelijk voor pers en publiek en is eveneens live uitgezonden. Simons voerde bij de opening van de vergadering aan dat 150 tot 200 wetten moeten worden behandeld. Internationaal is het gebruikelijk dat wetten uitputtend worden behandeld in commissies, waar de minister ook gelijk ingaat op de vragen van de commissie.

Na de discussie met de minister zijn de ontwerpwetten zo goed als klaar om aangenomen te worden op de plenaire openbare vergadering van De Nationale Assemblee. De commissie komt kort aan het woord, waarna leden nog ruimte hebben opmerkingen te maken. Daarna kan de ontwerpwet in stemming worden gebracht. Op deze manier kunnen wetten versneld worden behandeld en aangenomen.

Commissievoorzitter Grace Watameleo (NDP) vond het een eer is om de spits af te bijten. Zij stelde vragen over enkele technische aangelegenheden en gaf achtergronden van de te naturaliseren personen. Na de commissievoorzitter hebben diverse leden van de commissie het woord gevoerd. De commissie bestaat verder uit Krishna Mathoera, Ruchsana Ilahibaks, Ingrid Karta-Bink, Roché Hopkinson, Djoties Jaggernath en Aida Nading. Simons legde uit dat nadat enkele commissievergaderingen gehouden zijn in het openbaar, de commissies deze zelf zullen leiden. In de eerste fase zullen de Assembleevoorzitter of de vicevoorzitter de leiding van de commissievergadering hebben.

De eerste openbare commissievergadering had een vlot verloop. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft de vragen meteen beantwoord en komt met een nota van wijziging bij de openbare plenaire vergadering, die voor de volgende week gepland is.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April