Deskundigen VN geven training over rapportageplicht
20 Oct 2016, 06:36
foto
Deelnemers aan de workshop.


Suriname heeft sinds 1995 niet meer gerapporteerd aan de Verenigde Naties over het Verdrag Economische, Sociale en Culturele Rechten (CESCR). Vanuit de 'Office of the High Commissioner for Human Rights' zijn er zes vertegenwoordigers in het land om een driedaagse workshop te verzorgen in hoe te voldoen aan de rapportageplicht.

Er zijn negen mensenrechtenverdragen opgesteld door de Verenigde Naties. Suriname is geen partij bij de verdragen die foltering tegengaan, bescherming van migranten, rechten van mensen met een beperking en bescherming van slachtoffers van gedwongen verdwijningen. Woensdag is het eerste deel van de workshop ‘Reporting to CESCR and moving toward UNCAT ratification’ afgerond. UNCAT staat voor de United Nations Convention Against Torture.

Gladys Relyveld, waarnemend directeur van Buitenlandse Zaken is tevreden met het verloop van de training. “Het was zeer zeker nodig geweest, omdat we sinds 1995 niet hebben gerapporteerd,” geeft ze aan. “De coördinatie was er niet, er werd ad hoc gewerkt. Nu gaan wij het gestroomlijnd doen. De aanbevelingen zijn dan ook dat alle belanghebbenden daadwerkelijk betrokken moeten worden, dat er een enkele instantie moet zijn om zaken te begeleiden. Voorgesteld is dat Buza die rol moet gaan vervullen, omdat hier het buitenlands beleid wordt bepaald.”

De workshop is een samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie & Politie. In de bankethal van hotel Torarica hebben ook meegedaan vertegenwoordigers van Regionale Ontwikkeling, Sociale Zaken, Volksgezondheid en Onderwijs, Wetenschap & Cultuur. De certificaten van deelname zijn direct aan het eind overhandigd. Hiermee heeft Buza zijn deel afgerond. Vandaag wordt volledig gewijd aan het toetreden tot UNCAD, een aangelegenheid van het ministerie van Justitie & Politie.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April