Oppositie uit bezorgdheid over lening US$ 550 miljoen
19 Oct 2016, 19:29
foto


De oppositionele partijen, VHP, Pertjajah Luhur, ABOP en NPS zijn bezorgd over de staatsobliglatie van US$ 550 miljoen die op internationale markten zijn uitgezet. De politieke partijen vinden dat alles in het geheim is voorbereid. De president heeft geen gewag gemaakt in zijn jaarrede op 30 september over deze lening.

De zojuist uitgegeven verklaring van de politieke partijen luidt als volgt:
"Met grote bezorgdheid nemen wij kennis van de voornemens van de regering om weer 550 miljoen US dollars te lenen op de internationale markt via een obligatielening. Uit de informatie die circuleert gaat het om een lening van USD 550 miljoen tegen een rente van 9,25% en een looptijd van 10 jaren. De lening zal gebruikt worden om:
• bestaande schulden van Staatsolie tegen 8,57% rente af te lossen en te herfinancieren;
• een betaling te doen voor het aandeel van de regering in de Newmont mijn;
• en voor algemene begrotingsdoeleinden.

De regering hoopt daarna hogere inkomsten uit goud en olie te krijgen en daarmede de lening af te lossen.

Wij maken ons uiterst bezorgd om deze ontwikkelingen aangezien ook nu de regering alles in het geheim voorbereidde zonder de gemeenschap te informeren, ook niet tijdens de jaarrede van de president.
Nadat het persagentschap Reuters op 6 oktober meldde over een internationale ‘roadshow’ van Suriname om weer geld te lenen, kwam het kabinet van de president met een haastige verklaring op 10 oktober.
Een poging om de obligatielening op dinsdag 18 oktober in DNA bespreekbaar te maken werd op de gebruikelijke wijze door voorzitter Simons afgehamerd.

De regering sluit de ene na de andere lening en schuift de betaling naar de toekomst waar het nageslacht zal moeten terugbetalen. In de periode van circa een jaar dat de regering Bouterse/Adhin aanzit zijn de volgende leningen genomen: Oppenheimerfonds (USD 81 miljoen), het IMF (548 miljoen), de IDB (USD … miljoen), de CDB (USD … miljoen), IsDB (USD 1,8 miljard). Deze bedragen komen nog op de SRD 8 miljard aan reeds bestaande schulden.

Terwijl het volk gebukt gaat onder de zweepslagen van corruptie en wanbeleid, voelt hoe dagelijks het leven, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid zienderogen achteruit gaan, schotelt de regering verhalen voor over gouden toekomst en gebraden duiven.
Maar de werkelijkheid is dat het volk lijdt want het leven is duurder geworden, gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en het sociaal stelsel zijn kapot gemaakt. De werkelijkheid is dat parastatale bedrijven financieel zijn leeggezogen, en schuldeisers niet betaald kunnen worden. Terwijl de regering de discipline mist om de afspraken met het IMF na te komen en de economie op het goede spoor te brengen, wordt de ene na de andere lening als een strop gehangen om de nek van de jeugd.

De regering wil een nieuwe lening om een oude lening af te lossen, het ene gat wordt met het andere gedekt. Hierbij valt op dat een 8,57% lening niet afgelost kan worden, maar er wordt een duurdere 9,5% lening genomen met het sprookje dat we dat wel zullen kunnen aflossen. Een deel van het geleende geld in de begroting verdwijnen, dat wil zeggen het zal geconsumeerd worden. En ondanks alle dienstreizen en de internationale relaties waar de regering zo prat op gaat, is de recente uitspraak van VN secretaris generaal Ban Ki Moon, ‘STEEL NIET VAN UW VOLK’ haar kennelijk ontgaan.

Nog geen half jaar geleden, toen bekend werd dat de regering met het IMF in zee zou gaat, hebben wij de regering maar ook het IMF gewaarschuwd om rekening te houden met de terugbetaalcapaciteit van de Surinaamse economie bij het sluiten van leningen, en het Surinaamse volk niet te overladen met de lasten van het gevoerde wanbeleid. Vandaag geeft het IMF toe dat Suriname er slechter voorstaat dan zij hadden ingeschat. Op vergelijkbare wijze hebben wij de regering eerder aangemaand om voorzichtig om te gaan met geld en met monetaire reserves, om de vernieuwingen in het sociaal zekerheidsstelsel goed voor te bereiden, en niet kapot te maken wat voorzichtig was opgebouwd; tevergeefs. Te veel goede adviezen worden aan dovemansoren gericht.
En zeker in moeilijke tijden behoort DNA het huis van het volk te zijn. Maar de leiding van DNA heeft een keuze gemaakt, vóór de regering en de ‘nyan patu’s’ en tegen het volk.
Het is duidelijk dat van regering en leiding van DNA geen verlichting zal komen. Als dit land weer op het goede spoor gebracht wordt zullen wij het zelf moeten doen, met alle rechtgeaarde groepen en individuen, die bereid zijn om met ons de verantwoordelijkheid te nemen over dit land en de toekomst."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April