SATCA: Luchtverkeersleiders maken de baan vrij
19 Oct 2016, 23:15
foto


(Aangeboden)

Over de hele wereld en ook in Suriname wordt op 20 oktober de Internationale dag van de Luchtverkeersleiders gevierd. Op deze dag wordt onder andere de oprichting van de International Federation of Air Traffic Controllers Associations (IFATCA) in 1961 herdacht. Daarnaast is het ook een dag om het belangrijke en verantwoordelijk werk, welke de luchtverkeersleiders dag en nacht verrichten om een veilig luchtverkeer te garanderen, te herdenken.

Het idee van de oprichting van een internationale vereniging van luchtverkeersleiders kwam vanuit de Vereniging van de Israël Air Traffic Controllers, die toen geleid werd door de heer Jacob Wachtel.
Hij presenteerde dit idee in 1956 en reeds in 1961 werd een wereld federatie van luchtverkeersleiders zichtbaar. De eerste werkgroep kwam op 19 en 20 oktober 1961 bijeen om de oprichting van de IFATCA voor te bereiden.

Veel mensen weten niet wat het werk van een luchtverkeersleider precies inhoudt.
De meeste mensen denken dat het de mensen zijn, die de vliegtuigen naar een bepaalde spot op de luchthaven begeleiden, als ze eenmaal geland zijn. Dit is echter een vertekend beeld. Luchtverkeersleiders maken in feite de baan vrij, op de grond en in de lucht, voor ieder gecontroleerd vliegtuig, door het toepassen van standaard separatie technieken. Daarvoor staan zij met de piloten in radiocontact en geven hen gestandaardiseerde klaringen door.

Iedere executief luchtverkeersleider formuleert individueel zijn eigen klaringen. Daarbij kijkt hij hoever een vliegtuig in één keer doorgeloodst kan worden. Luchtverkeersleiders werken in functie van de verkeerssituatie in het deel van het luchtruim waar zij met hun team verantwoordelijk voor zijn. En het spreekt vanzelf dat onderlinge coördinatie daarbij een voortdurende achtergrondbezigheid is. Vliegtuigen zijn steeds in contact met luchtverkeersleiders op de grond en vliegen niet op zichzelf van punt A naar punt B. Hier blijkt ook de verantwoordelijkheid van de luchtverkeersleider.

Een luchtverkeersleider kan zich geen fout permitteren, omdat een fout een aantal mensen levens kan kosten. Ondanks de grote verantwoordelijkheid welke de luchtverkeersleiders dagelijks op hun schouders dragen, blijkt in de Surinaamse praktijk, dat de belangen daarover vaak aan de zeer lage kant zijn, doch echter onder deze leiding met aansturing van deze bond, getracht wordt hierin verbetering te brengen. Ondanks dit gegeven blijven de luchtverkeersleiders zich enorm inzetten om een veilig vliegverkeer in het luchtruim van Suriname te kunnen garanderen.

De Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) feliciteert alle collega’s met deze bijzondere dag!

SATCA
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April