Oppositie Venezuela boos over vertraging verkiezingen
19 Oct 2016, 21:18
foto
Aanhangers van president Nicolas Maduro zijn dinsdag de straat opgegaan in Caracas. (Foto: EPA)


De verkiezingen voor de staatsgouverneurschappen in Venezuela zijn uitgesteld tot volgend jaar. De oppositie noemt deze handeling ongrondwettelijk.

De verkiezingen werden verwacht in december, maar de verkiezingsraad zegt dat ze rond medio 2017 zullen worden gehouden. Opiniepeilingen suggereerden dat de regering van president Nicolas Maduro het slecht zou doen in de verkiezingen. Maduro zei onlangs dat het economisch herstel en niet de verkiezingen prioriteit waren voor het land.

Venezuela gaat al drie jaar door een diepe recessie. De verwachting is dat de inflatie dit jaar boven 700% uitvalt. Het land kampt met enorme tekorten aan voedsel en medicijnen, terwijl er wijdverspreid wordt geplunderd.

Maduro die wijlen Hugo Chavez in 2013 is opgevolgd, heeft zijn populariteit zien dalen tot iets meer dan 20%. Zijn termijn loopt af in 2019, maar de oppositie zoekt naar middelen om hem vroegtijdig af te zetten. De oppositie moet nu in alle 25 deelstaten elk 20% handtekeningen van de kiezers in drie dagen tijd verzamelen, om kans te maken een referendum af te dwingen.

Het hoofd van de Nationale Kiesraad, Tibisay Lucena, heeft geen reden gegeven voor de vertraging. Overheidsfunctionarissen geciteerd door Reuters, hebben gezegd dat uitzonderlijke maatregelen nodig zijn om strijd te leveren tegen wat ze omschreven als een door de VS geleide economische oorlog tegen de natie.

De coalitie van oppositiepartijen heeft de vertraging van de verkiezingen gehekeld. “Dit besluit van de Kiesraad maakt deel uit van een gevaarlijke trend door een regime die duidelijk buiten de grondwet handelt.”

Oppositiepartijen hebben vorig jaar in een verpletterende overwinning de meerderheid in het parlement vergaard. President Maduro heeft dinsdag gezegd dat oppositiepartijen zich opnieuw moeten registreren bij de Kiesraad om deel te kunnen nemen in de uitgestelde verkiezingen. "Als ze de wet aan hun laars lappen ... dan zullen de gouverneursverkiezingen worden gehouden en we zullen allen deelnemen... Het is een reëel, mogelijk, goed scenario," zei hij. Zijn aanhangers hebben dinsdag een mars georganiseerd in de hoofdstad Caracas. Maduro’s rechterhand, Diosdado Cabello, heeft hen verteld: “Nicolas Maduro is gekozen tot president en hij moet zijn termijn afmaken.”


Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April