Indonesië: Castratie wet zal 'pedofilie wegmaken’
19 Oct 2016, 15:22
foto
President Joko Widodo wil met zijn chemische castratie wetten, pedofilie in Indonesië uitroeien. (Beeld: BBC)


Indonesië kan pedofilie “uitroeien” met zijn nieuw beleid van chemische castratie. President Joko Widodo heeft dat gezegd aan de BBC. Volgens hem respecteert Indonesië mensenrechten, maar er is “geen compromis” als het gaat om het bestraffen voor onder andere seksuele misdrijven.

Eerder deze maand heeft Indonesië controversiële wetten aangenomen die chemische castratie voor pedofielen autoriseren. De wetten hebben tot felle discussies in het parlement geleid. De Indonesische Artsen Associatie zegt dat haar leden niet betrokken moeten raken, omdat de procedure de medische ethiek schendt.

Bij chemische castratie worden medicijnen toegediend om de seksuele drang en de libido te verlagen zonder sterilisatie of het verwijderen van organen. President Widodo zegt: "Onze grondwet respecteert de rechten van de mens, maar als het gaat om seksuele misdrijven is er geen compromis. We zijn hard en zullen erg hard zijn. We zullen de maximumstraf voor seksuele misdrijven geven.” Hij voegt eraan toe: "Volgens mij zal ... chemische castratie, als we het consequent toepassen, seksuele misdrijven verminderen en ze na verloop van tijd uitroeien."

In een advertentie voor een nieuwe jeugdambassadeur eerder deze maand stond aangegeven dat leden van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT) gemeenschap niet hoefden te solliciteren. De overheidsadvertentie zei dat de post alleen open was voor aanvragers die geen “seksueel afwijkend gedrag” hadden.
President Widodo stelt dat er geen discriminatie is van minderheden, maar voegt er direct aan toe: "Wij zijn het grootste moslimland ter wereld en we hebben religieuze normen. Je moet dat niet vergeten en dat weten. We hebben sociale normen."

“Chemische castratie zal niet werken en is in strijd met de rechten van de mens,” zegt de Indonesische Artsen Associatie. “Je kunt pedofilie niet genezen door chemische castratie.” De associatie legt uit dat een patiënt chemische castratie ondergaat gedurende de tijd dat hij in de gevangenis is. Na zijn vrijlating kan hij echter naar een dokter gaan en zijn aandoening terugdraaien met een hormoontherapie. “Chemische castratie is niet volledig onomkeerbaar, waardoor het niet effectief is,” stelt de associatie.

“Bovendien kan de straf niet worden uitgevoerd zolang de uitvoerder een arts is, want we moeten de medische ethiek hoog houden. Wanneer je een dokter wordt, moet je zweren dat je niets schadelijks zal doen voor geen enkel mens.” De voorzitter van de medisch-ethische commissie van de associatie, Prijo Sidipratomo, geeft in een boodschap aan alle artsen in heel Indonesië aan dat “zolang je een arts bent, kun je het niet doen. Zelfs als de overheid zegt dat het is om een verkrachter te straffen. Het is schadelijk en is tegen de mensenrechten.”
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April