Misiekaba vraagt aandacht voor Zika op EU-ACP forum
19 Oct 2016, 09:56
foto
v.l.n.r. Tweede Secretaris, J. Buyne, Ambassadeur Reggy Nelson, Tijdelijk Zaakgelastigde a.i. Milton Castelen
SuDiSoBe lid, Jo-Anne Kotzebue, DNA-lid André Misiekaba, SuDiSoBe leden Michael Zaalblok en Wilfriedo Eyken.


NDP-fractieleider André Misiekaba heeft de Europese Unie (EU) en haar voormalige koloniën, de ACP-landen, aandacht gevraagd voor de bestrijding van het Zika-virus. De toegezegde en reeds goedgekeurde financiële middelen ter dienen uiterlijk volgende maand ter beschikking te worden gesteld, vooral tegen de achtergrond van de aankomende regentijd. Deze oproep werd gedaan tijdens de 43e bijeenkomst van de ACP Parlementaire Assemblee en de tussentijdse bijeenkomsten van de ACP-EU in Brussel, België.

Om de werkgelegenheid in de bacove-industrie veilig te stellen, is Misiekaba ook stil blijven staan bij het Banana Accompanying Measurement (BAM) Program dat in Suriname na privatisering van de bacove bedrijven door FAI wordt uitgevoerd. Bij dit onderwerp is voornamelijk ingezet op de beschikbaarheid van de restmiddelen van het BAM-project, waar Suriname nog aanspraak op maakt, volgens de overeenkomst met de EU.

EPA
Een terugkerend onderwerp op de agenda was de handelsovereenkomst Economic Partnership Agreement (EPA) tussen de Cariforum (CF) en de EU, bekend als de CF-EU EPA. Een recent evaluatierapport, gefinancierd door de EU, geeft aan dat de EPA niet het gewenste handelsvoordeel heeft opgeleverd voor de CF en daardoor ook geen bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de CF-regio. Aan beide zijden zijn er landen die de EPA niet hebben geratificeerd, waaronder Suriname. De EU blijft ondanks geconstateerde zwakheden van de EPA aandringen op de ratificatie door de CF landen. Echter, volgens het evaluatierapport, is de ratificatie van de EPA aan EU zijde sinds 2009 blijven steken op circa 50%. Misiekaba benadrukte dat duidelijkheid nodig is over het ratificatie-gedrag van de EU-lidstaten, een en ander ook bezien in het licht van het uit de EU treden van het Verenigd Koninkrijk. De EU heeft geen concreet uitleg kunnen verschaffen en heeft het haar onderdrukzetting voor ratificatie door de CF lidstaten ietwat gematigd.

Samenwerking tussen Brussels parlement en DNA
In de achterliggende periode hebben de ambassade in Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie werkbijeenkomsten gehad ter identificatie van potentiële samenwerkingsgebieden tussen het Brussels en het Surinaams parlement. De aanwezigheid van Misiekaba in Brussel werd effectief benut door de voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, mw. Dejonghe, door hem uit te nodigen voor het lunchoverleg om vervolgstappen in de richting van een eventuele samenwerking verder te concretiseren.

De parlementaire samenwerking zal gericht zijn op de volgende geïdentificeerde gebieden:
1. Onderwijs, met het accent op (a) meertaligheid binnen het onderwijs in het Nederlands, (b) naschoolse opvang, (c) inschrijvingsbeleid, (d) school infrastructuur, (e) speciaal onderwijs, (f) onderwijs op afstand en (g) stage beleid/kennis uitwisseling.
2. Parlementaire organisatie, met het accent op (a) kiesdrempel van politieke partijen, (b) fiscale autonomie (c) griffie en (d) regionale vertegenwoordiging
3. Politiek

Een tegenbezoek aan De Nationale Assemblee door een delegatie van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie is gepland voor het eerste kwartaal van 2017.

Diasporabeleid
Misiekaba heeft ook bijgedragen aan de verdere implementatie van het diaspora beleid. De ambassade in Brussel heeft daartoe een zeer vruchtbare bijeenkomst georganiseerd met de zeer actieve, door de Belgische autoriteiten erkende, Surinaamse diaspora organisatie in België, genaamd Suriname Diaspora Solidarity Belgium, v.z.w. (SuDiSoBe) .

Door zowel SuDiSoBe en de ambassade van Brussel is de heer Misiekaba, breedvoerig geïnformeerd over de uitvoering van het diaspora beleid in België. Daarbij zijn de knelpunten en de mogelijkheden diepgaand besproken.
In België bestaat de Surinaamse diaspora bij benadering uit minimaal 20.000 personen. Partijen waren het eens met elkaar dat om de doelen van het diasporabeleid te kunnen halen, het beleid op maat van de Belgische situatie moet worden geïmplementeerd. Hierbij wordt getracht om alle segmenten van de Surinaamse gemeenschap te betrekken en samenwerking aan te gaan met Belgische en internationale organisaties.

Misiekaba is geïnformeerd dat er reeds stappen zijn gezet om te werken aan een gezamenlijk plan van aanpak tussen de ambassade te Brussel en SuDiSoBe. Daarbij zullen ook de Surinaamse Vertegenwoordigingen en diaspora organisaties in Frankrijk en Nederland ook nauw betrokken worden. Dit is noodzakelijk vanwege de mobiliteit van de Surinaamse diaspora tussen deze landen.

Aanpak
Het plan van aanpak zal zich in de komende periode met name richten op:
1. Consulaire dienstverlening, met als doelen: (a) de diensten dichter bij de Surinaamse diaspora te brengen (b) personen te assisteren in het immigratie proces zodat het aantal illegaal verblijvende Surinamers gereduceerd wordt (c) te assisteren bij het remigreren van Surinamers met zowel een legale als illegale status. De samenwerking met IOM wordt versterkt (d) het assisteren in het bijhouden van een register van niet-ingezetenen (in België woonachtige Surinamers).

2. Culturele en educatieve activiteiten, namelijk (a) het bijstaan bij het uitdragen van de Surinaamse cultuur en de zichtbaarheid van Suriname in België helpen te vergroten. (b) het faciliteren en creëren van studiemogelijkheden voor Surinamers in België en voor Belgen in Suriname.
3. Economische activiteiten, namelijk het stimuleren en ondersteunen van economische activiteit in België, door Belgen al dan niet met een Surinaamse achtergrond in Suriname en tussen Surinamers en Belgen.
Aan de bijeenkomst hebben deelgenomen namens SuDiSoBe, Michael Zaalblok, Judith Kotzebue en Wilfriedo Eyken. Verder André Misiekaba als voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee. De ambassadeur van Suriname in Parijs, Reggy Nelson. En namens de ambassade te Brussel de Tijdelijk Zaakgelastigde a.i. Milton Castelen en de Tweede Secretaris, Jo-Ann Buyne.

Het streven is om met ondersteuning van de ambassade te Brussel, de positie van Suriname in de ACP-EU samenwerking zo nauwgezet mogelijk te monitoren, waardoor optimaal profijt te trekken uit de vele projecten en programma’s binnen dit samenwerkingsverband.
De delegatie die deelgenomen heeft aan de parlementaire bijeenkomsten bestond uit Misiekaba en Nelson, bijgestaan door ambassade in Brussel onder leiding van Castelen.

PR van de fractieleider van de NDP
Advertenties