Reactie op artikel Carlo Jadnanansing
19 Oct 2016, 02:32
foto


Graag wens ik te reageren op het artikel van Mr. Carlo Jadnanansing, oud-notaris, d.d. 15 oktober 2016 en verschenen op Starnieuws op 17 oktober 2016 onder de kop Kritiek op vonnis ontbinding arbeidsovereenkomst.

Allereerst wil ik Mr. Jadnanansing bedanken voor zijn artikel en voor het feit dat hij de mening van oud-notaris en oud-kantonrechter lid van het Hof van Justitie, Mr. Shardapersad (André) Gangaram Panday heeft weergegeven.
Echter vraag ik mij af, waarom dit artikel reeds nu wordt gepubliceerd, terwijl het SJB nog niet verschenen is.

Het is namelijk zo dat er over het vonnis waarop kritiek wordt geuit en op grond waarvan de beslagen zijn gelegd, nog niet het laatste woord is gezegd. Van deze beslagen waarover Mr. Gangaram Panday zijn mening geeft is er namelijk opheffing gevraagd en dient de Kantonrechter de rechtsvraag t.w. “of de beslagen rechtsgeldig zijn gelegd” nog te beantwoorden. In deze zaak zal de kantonrechter op 27 oktober 2016 een uitspraak doen. Dit betekent dus dat de zaak, die in staat van wijzen is, nu onder de hamer van de kantonrechter ligt. Volgens de ere-regelen voor de advocaten in Suriname, zullen advocaten in al hun gedragingen tegenover de rechterlijke macht, blijk geven van het respect, dat zij aan deze als zodanig verschuldigd zijn. Het in het openbaar bespreken van een zaak terwijl die nog onder de hamer van de Kantonrechter ligt, zou niet als respect gekwalificeerd kunnen worden. Maar dat zijn regels die voor de advocaat gelden, niet voor de burger en niet voor een oud rechter lid van het Hof van Justitie. De ere-regelen voor advocaten in Suriname zijn weliswaar vastgesteld door het Hof van Justitie in Suriname op 28 juli 1950.

De vraag die bij mij rijst is: Waarom wordt het artikel kort voor de datum van de uitspraak gepubliceerd? Is het de bedoeling dat de Kantonrechter de visie van Mr. Gangaram Panday overneemt? Dit klemt te meer daar Mr. Gangaram Panday pas nu zijn mening geeft over ‘ontbinding van een arbeidsovereenkomst onder voorwaarde van het betalen van een schadeloosstelling’, terwijl hij in zijn artikel heeft aangegeven reeds in 2013 een dergelijk vonnis te hebben gezien.

Mr. Eloa van der Hilst
(Advocaat)
Advertenties