Referendum Venezuela: Hof scherpt regels aan
18 Oct 2016, 10:51
foto
President Nicolas Maduro zijn populariteit is verdampt, maar hij behoudt de zeggenschap over belangrijke instellingen. (Foto: Reuters)


Het hooggerechtshof in Venezuela heeft de campagne van de oppositie om president Nicolas Maduro uit zijn functie te krijgen, een opdoffer gegeven. Tegenstanders van president Maduro willen zijn ambtstermijn vroegtijdig beëindigen door een referendum.

De rechtbank heeft maandag geoordeeld dat de oppositie nu moet zorgen voor handtekeningen van 20% van de kiezers in elk van de 24 staten, in plaats van 20% van het totale electoraat. Venezuela zit met ernstige economische problemen en, hoewel de populariteit van Maduro zwaar heeft ingeboet, heeft hij de controle over belangrijke organen: zoals de rechtbank.

De belangrijkste data voor de campagne van de oppositie is 26 tot en met 28 oktober. In die dagen moet zij de handtekeningen verzamelen en elektronisch controleren om zodoende voldoende handtekeningen te hebben om een volksstemming af te dwingen.

De oppositie had al een moeilijke taak om ongeveer vier miljoen kiezers te bereiken. Nu moet zij 20% van de kiezers in elke staat achter zich krijgen, inclusief het platteland waar de steun voor de linkse regering sterker is. De rechtbank heeft maandag gezegd: "Het falen om dat percentage in één van de staten of de hoofdstad te verzamelen zal de geldigheid van een presidentieel referendum teniet doen."

Een andere belangrijke datum is 10 januari. Als het referendum na deze datum plaatsvindt, zal Maduro de mogelijkheid hebben om een opvolger te kiezen als hij de stemming verliest. Opiniepeilingen achten de kans groot dat Maduro het onderspit delft bij de stemming.

Maduro heeft instellingen als rechtbanken gebruikt in een poging de meerderheid die de oppositie heeft in de Nationale Assemblee te neutraliseren. Maduro is in april 2013 verkozen. Zijn termijn loopt tot 2019. Het olie-afhankelijk land zit al drie jaar in een diepe recessie. De inflatie zal dit jaar boven de 700% uitvallen. Er zijn enorme tekorten aan voedsel en medicijnen. Er wordt wijdverspreid geplunderd.
Advertenties