Santokhi: Situatie jaren tachtig komt terug
17 Oct 2016, 17:17
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi tijdens een bijeenkomst in Commewijne. (Foto: René Gompers)


Er worden stappen gemaakt om de situatie van de jaren tachtig terug te brengen, concludeert Chan Santokhi, voorzitter van de VHP. Het beleid van de regering onder leiding van Desi Bouterse is gericht op het werven en consolideren van macht. De getroffen maatregelen en nieuwe wetten maken dat het volk sterk afhankelijk wordt gemaakt van de overheid. De regering krijgt meer controle over het leven van de burgers, vindt de politicus.

Santokhi is bij de installatie van een jongeren commissie op Commewijne ingegaan op de huidige situatie in het land. Hij heeft aangehaald aan dat Suriname zich in een derde crisis bevindt. Een crisis wederom veroorzaakt door een regering met een NDP-signatuur. Met het wederom invoeren van de inwisselplicht voor buitenlanders is het nu duidelijk dat de tijden van de eerste crisis terugkomen, stelt Santokhi. Hij verwacht dat er nog meer maatregelen uit die tijd zullen worden aangekondigd.

“De regering voert een beleid van machtswerving en machtsuitbreiding waarbij tal van activiteiten, zij het economische, ondernemings- of investeringsactiviteiten, in handen komen van een kleine groep,” zegt de VHP-topman. “We zien dat deze macht verder wordt versterkt door tal van maatregelen en regelgeving naar de samenleving toe. Het volk wordt armer van deze maatregelen.” De regering krijgt steeds meer controle over de burgers. Voor alles wat u nodig heeft, tot op micro niveau, bent u afhankelijk van de regering waardoor er een afhankelijkheidsrelatie ontstaat.”

Volgens Santokhi leidt dat ertoe dat het volk angstig wordt. “De beroepsgroepen hebben te maken met broodvrees. Tegelijkertijd zie je een samenleving die timide en passief wordt. Daartegenover staat een regering die met haar verdeel- en heers strategie haar ‘grip’ op de samenleving verder versterkt.” Hij kondigt aan dat de situatie van de jaren tachtig voor de deur staat. “Dat er weer geld gewisseld wordt op de airport door toeristen gebeurde al in de jaren tachtig.” Hij voorspelt dat het weer gaat gebeuren en dat familieleden Suriname zullen ontwijken. Ze zullen volgens hem elders naartoe gaan waar ze betere mogelijkheden hebben. “De wegenbelasting en zoveel andere belastingen zijn onderweg. Ik hoop niet dat die avondklok terugkomt.”

De politicus is ervan overtuigd dat het volk op den duur wel op de been zal komen. “We hebben hiervoor gewaarschuwd, maar ook uit de derde crisis kunt u leren.” Hij zegt dat de VHP en haar partners wederom de aangewezen partijen worden om het land uit de crisis te halen. “Wij gaan een beleid voeren om de crisis gericht op te lossen. Ons crisisbeheersingsplan is al in concept. Het wordt uitgewerkt.”


René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April