Column: Politieke Borrelpraat 323
02 Oct 2016, 22:27
foto
De Nationale Assemblee vrijdag. Asis Gajadien wilde een punt maken over het verwijderen van Radjen Kisoensing, maar kreeg het woord niet. (Foto: Raoul Lith)


“Hebben jullie de jaarrede van Mijn Volkspresident niet gevolgd? Goed mang! Inspirerend, rooskleurige vooruitzichten, goeie plannen…”
“Ja, al vóór de onafhankelijkheid hebben opeenvolgende GPPahR’s ons allerlei loze luchtkastelen in het kwadraat voorgeschoteld. Eindstand: om de tien jaar een lege schatkist met devaluatie van onze munt en een paar dozijn miljonairs in valuta erbij.”
“Praat duidelijk en onbezopen, wil je? Wie of wat bedoel je met GPPahR’s?”
“Simpel: Gladde Politieke Praters aan het Roer.”
“En wat had jij dan liever gezien?”
“RDeUahR’s, ja ja, ik zal ook deze afkorting vertalen: Rechtzinnige Denkers en Uitvoerders aan het Roer.”
“Hé, daar komt Jules aan met zijn vuist in de lucht; die is helemaal in de stemming voor de ‘Alles Plat-staking’ van morgen.”
“Laan ze rustig staken; we brengen desnoods water en brood voor ze, laan ze nog een keer staken.”
“Water en brood breng je voor mensen die streng arrest hebben, dacht ik. En door ze alleen al te noemen in je speech, laat je zien dat ze je wat doen. Gratis reclame.”
“Alles Plat, yeah, Bouta go home, dit is je laatste jaarrede, Bouta yu mu gwe-gwe-gwe-gwe-gwe, yu mek’a, kondre de-de-de-de….”
“Ja, is mooi geweest. Ga morgen met die onduidelijke leidertjes zingen en schreeuwen op het Plein.”
“Maar mijn broeder Radjen Kies’un-mooisingh is voor mij dé protestant van het jaar.”
“Ik vind hem maar een ouwemansflop.”
“Nou, tenminste durfde hij wat vele luidkwakers, vooral die overzeese, niet durven.”
“Maar hij beledigde de president niet alleen, hij bedreigde de man ook verbaal.”
“Hoezo? Dat zie ik niet.”
“Kijk, luister: als wij tweetjes een hooglopende ruzie hebben en ik schreeuw naar jou: ‘dit is de laatste dag dat je hier een borrel komt drinken’, dan is dat toch een impliciete bedreiging, zo van: ik breng je hierna om zeep, zodat je er de volgende keer niet meer bij zal zijn.”
“Ik denk niet dat Radjen dat zo bedoeld heeft.”
“Het gaat er om hoe het daar op dat moment is overgekomen.”
“Maar Radjen zegt terecht dat de politie de vrijheid van meningsuiting heeft vertrapt.”
“Ben ik niet met je eens: de man heeft de orde verstoord tijdens een officieel moment en dan mag de politie optreden.”
“Ben ik met Ron eens: als je op Prinsjesdag tijdens de inspectie van het koninklijk vaandel keihard strati-fasi schreeuwt: ‘Willem Alexander, go home, dit is je laatste Prinsjesdag’, zal je aanmerkelijk wat langer op het politiebureau vastzitten dan onze Radjen.”
“Maar in z’n meer dan half lege OCER-zaal verwoordde Baas zelve strati-fasi zijn strategie met het IMF.”
“Je kletst uit je nek, man. De zaal was meer dan half vol, plus jullie zijn gewoon jaloers dat mijn volkspresident ondanks al alle tegenwerking zich niet door die koud berekenende IM-effers laat chanteren.”
“Nou, anderen gaan je nog meer chanteren als je na het IMF bij hen komt aankloppen.”
“En hij blijft ludiek doen: ‘Ma’ één komma acht miljard furu yere.”
“Maar vertel dan ook dat hij daarachter meteen toevoegde dat het ‘all hands on deck’ is om die 1,8 miljard in te vullen.”
“Net zoals het al jaren zeker ook all hands on deck is geweest moet zijn om de AOV, de kinderbijslag, de boot- en bushouders, de ziekenhuizen en laatst nog de leveranciers van voeding aan de cellenhuizen op tijd en niet maanden daarna uit te betalen. Laten we eerst laten zien dat we dát kunnen, voordat we 1,8 miljard dure geleende dollars gaan spendéren.”
“En zie de prijs die we moeten betalen: we moeten staan achter het streven van de Palestijnse staat voor een eigen grondgebied. Dat zullen de Joden niet zo leuk vinden.”
“Da wat? Un’nab zaak nanga den Djoe.”
“O ja? Da welke koud berekenende geldmagnaten, denk je, hebben het IMF en de Wereldbank opgericht?”
“Mang, ik vind het wel terecht dat die Palestijnen een eigen grondgebied mogen hebben. Tenminste heeft die Abbas klasse getoond om op de begrafenis van zijn vroegere vijand Shimon Perez aanwezig te zijn.”
“Maar die Arabier in boernoes die hier even was, die Ibi Amin….”
“Dat was de secretaris-generaal van de OIC, Iyad bin Amin Madani. Wat meer respect voor de brenger van die 1,8 miljard…”
“Sjorrie. Dus meneer Madani heeft duidelijk gesteld dat er niet maar op het geleende geld gezeten moet worden; er moet productief mee gewerkt worden.”
“Dat productief werken met geleend geld is sinds die twee punt acht miljard van die Hollanders gebleken onze slechtste kant te zijn, in tegenstelling tot het opmaken ervan.”
“Daarom hielden die bakra’s het na een paar jaar onafhankelijkheid via de CONS strak voor ons met de toekenning van dat toegezegde ontwikkelingsgeld, tot groot ongenoegen van die fufuru-kliek rond Leemofo Henckie.”
“Maar wat daarna met de Uzi in de hand aan de macht kwam, was Zijne Arrongantie tot de vierde macht, zeg eerlijk.”
“Oké, maar dat praat geen van beide goed, ook niet wat na 2000 achtereenvolgend over ons kwam; kunnen jullie je nog eyeshadow, de financierder van de groene Partij en EBS-directeur nog herinneren?”
“Ja, ja, ik weet het, maar wat daarna bij ons Energiek Bedrijf Samen kwam, was corruptie tot de zoveelste macht, zeg eerlijk.”
“Ja, oké. Maar zie je niet dat steeds weer groen in het klein begint en paars dan in het groot doorgaat, dan neemt groen weer in het klein met een ééntons pick up over, waarna paars weer overneemt en wel met een 350 tons Haulpak alias djoeghliet. Vullen maar en storten in het buitenland.”
“Ach kom, zonder de hulp van die overloop-Fronters zoals Paul Somo, alias de Landrover was het nooit gelukt.”
“En nu is het weer eens de wereld afstropen, incluis onze Bhai-kolonie in Holland, om geld te lenen en te stoppen in projecten waar weer flink van gegeten kan worden.”
“Net zoals sommige DNA-leden met die voeding van de naschoolse opvang. Flink gegeten!”
“Zeg geen zomaar-dingen. Het onderzoek is nog gaande.”
“We zoeken overal ter wereld om hulp, behalve hier. Eens gaan we moeten leren het zelf te klaren.”
“Misschien is dat proces nu gaande.”
“Maar ik heb wel geluisterd naar die veels te lange jaarrede.”
“Neks no fout, zie de steengoeie zaterdag-spotprent van Jurmen.”
“Ik luister alleen maar naar wat al draait en meteen gestimuleerd kan worden. De rest uit die rede, zoals nieuwe rijstrassen, oliepalm, kokos en cacao en dat soort Dubai-dingen is voor zoete dromers.”
“Da wat is direct bruikbaar?”
“Het verder stimuleren van de kipproductie; die draait al redelijk en er is nog een hele hap import om over te nemen. Maar dan moeten de grote kippenfarms wel uit de 1.8 miljardpot een zachte lening krijgen evenals geschikte gronden om aan de teelt van mais en soja voor kippenvoer te doen.”
“Maar dan moet de importheffing op die kipdelen-dump uit de USA steeds hoger worden.”
“Zuiver! Tweede is de verhoging van de exportheffing op rondhout en ook deze sector een flink bedrag tegen zachte rente kunnen lenen om hun zagerijen te moderniseren om steeds meer rondhout hier te verwerken, het liefst zo dicht mogelijk bij de houtkapgebieden, dan rijden die zware boomstammentrucks onze wegen en bruggen veel minder kapot. En ze mogen alleen ’s avonds buiten de spits een voor een de Bosjebrug over.”
“Oké, wat nog meer is direct geldopbrengend?’
“Die lijst met zowat een tiental fiscale maatregelen, zoals de herinvoering van de rij- en wegenbelasting, de verbruiksbelasting op geïmporteerde kerosine en op de al hier geproduceerde benzine en het starten van de inning van de wegenbelasting; er zal daarbij omzetbelasting op de opcenten van brandstof worden geheven.”
“Ach, dat zal niet erg zijn, het zullen maar centen zijn die erop zullen komen.”
“Lariekoek, opcenten is de percentsgewijze verhoging van een oorspronkelijk bedrag. Dus houd je vast: de benzineprijs gaat omhoog en ‘overall’ zal autorijden flink duurder worden.”
“Mijn hemel, dan zal dit arme volk nog meer verarmen.”
“Nou, ik vind dit in feite niet zo een ramp; er wordt teveel voor elk wissewasje de auto gebruikt.”
“Dan zal de fiets weer in het verkeer verschijnen.”
“Zie weer eens Nederland, een van de rijkste en economisch stabielste landen ter wereld. Dan ga je zien hoeveel die bakra’s op de fiets doen; van kleinsaf zie je ze met het hele gezin op de fiets.”
“Dyaso na schande: ‘kijk dokter Geefkromosingh met vrouw en kinderen op de fiets, sjène-kokolène-bibambène. We gaan ze flink uitlachen op Woase of Lolfijn of in het Bark.”
“Dan moeten de fietspaden wel verbeterd en er meer aangelegd worden en de bussen, zeker in de spits, op vaste tijden gaan leren rijden. Plus in één richting op drukke invals- en uitvalswegen een aparte busbaan openstellen, zoals ze nu al met het fietspad doen.”
“En een gratis lanti-dwarslijn tijdens de spits van de Coesewijnestraat hoek Surinamestraat naar het Akademisch Ziekenhuis en terug.”
“En fikse boetes voor verkeersovertreders, zeker die zuiplappen die anderen doodrijden.”
“Zoals laatst, nak a poti man met bromfiets en al volledig van de weg. Gewoon tien jaar cel geven. Ongenadig. Dan zal je zien dat het afneemt.”
“Ik zeg je toch dat mijn volkspresident het heeft gezegd: met het IMF is ook een strak beleid geïntroduceerd. LLDN oftewel: Liever Laat Dan Nooit.”
“Dat zeg ik ook, dus nog een rondje, LLDN, daarna rijdt Sjaak ons naar huis. Hij is de nuchtere vanavond en als beloning betalen wij zijn drankconsumptie de volgende keer. Dan is Jim de nuchtere. Proost.”

Rappa
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April