Orkaan Matthew stevent af op Jamaica en Cuba
01 Oct 2016, 13:56
foto
Het pad dat orkaan Matthew in de komende dagen naar verwachting zal volgen.(Beeld:NWS)


Matthew is vanochtend van een categorie vijf afgezwakt naar een categorie vier orkaan en is op weg naar Jamaica en Cuba. De orkaan heeft winden van 250 kilometer per uur en volgens storm voorspellers is hij krachtig genoeg om huizen van de eilandbewoners te vernietigen. De eilandbewoners zetten zich alvast schrap voor zijn komst.

Matthew is de sterkste orkaan in de Atlantische Oceaan sinds Felix in 2007. De verwachting is dat hij als een zware storm maandag aan de zuidkust van Jamaica aan land gaat. In de hoofdstad Kington is de enige olieraffinaderij van het land gevestigd. Het weersysteem kan ook van invloed zijn op toeristische bestemmingen als Montego Bay in het noorden.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft Matthew dat zich ongeveer 675 kilometer ten zuidoosten van Kingston bevindt, gedegradeerd tot een categorie vier op de Saffir-Simpson schaal van orkaan intensiteit. De Jamaicaanse autoriteiten hebben echter laten weten dat ze alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen. "De overheid is in de hoogste staat van paraatheid," zegt Robert Morgan, directeur communicatie van de premier. "We hopen dat de orkaan ons niet raakt, maar als het gebeurt, proberen we ons uiterste best te doen om te zorgen dat we op de best mogelijke plaats zijn." Ramp coördinatoren, politie en militairen zijn stand-by en er worden schuilplaatsen geopend over het eiland, voegt Morgan eraan toe.

Het centrum van de storm beweegt zich vandaag uit de buurt van het Guajira schiereiland over de centrale Caribische Zee, om vervolgens op zondag Jamaica te naderen, zegt het NHC. Ondanks zonnig weer en enkel verspreide wolken hebben veel bewoners van Kingston vrijdag water en voedsel ingeslagen. Jamaica is in 1988 zwaar getroffen door orkaan Gilbert. De laatste orkaan in de regio was Sandy in 2012. Matthew kan de krachtigste storm zijn die over het land gaat, zegt meteoroloog Eric Holthaus.

Sinds orkaan Gilbert is Jamaica beter voorbereid op dit soort weersystemen. Gilbert had het land maanden letterlijk stilgelegd. Sindsdien hebben orkanen voor enkele dagen voor stroomuitval gezorgd, maar geen van hen was zo destructief als Gilbert.
Ook de zuidkust van Haïti en de oostkust van Cuba maken zich op voor mogelijke gevolgen van orkaan Matthew.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April