Burgercollectief geeft vurige boodschap aan president
01 Oct 2016, 03:57
foto
De eerste bijeenkomst van het Burgercollectief heeft tientallen mensen op de been gebracht. (Beeld: René Gompers)


"Bouta, je tijd is geweest. Je bent fysiek, geestelijk, intellectueel niet in staat om het land naar grotere hoogten te brengen,” zegt Sham Binda, een van de leiders van het Burgercollectief, over president Desi Bouterse. Op maandag 3 oktober zal aan de regering getoond worden dat het volk zijn beleid zat is en dat hij en zijn 'consorten' moeten opstappen. Het Burgercollectief heeft vanuit Commewijne opgeroepen om massaal op straat te komen.

Het Burgercollectief heeft zijn eerste activiteit achter de rug. Op een veld niet ver van de Wijdenboschbrug is er een 'massabijeenkomst' gehouden. Een massa is niet op de been gekomen, maar de boodschap werd vurig gebracht. Aan de aanwezigen is de kans geboden om hun zegje te doen. Duidelijk is dat eenieder 'e fier eng in eng saka'. Aan de nieuwe voornemens vervat in de jaarrede wordt haast geen waarde gehecht. “Weet je nog toen er fly overs zouden komen? Welnu, hij heeft een glijbaan naar een ravijn gebouwd,” merkt Binda op. “Hij kan de overeenkomst met de leerkrachten niet nakomen. Nu belooft hij dat er pas in april 2017 salarisverhogingen komen. Hij probeert alleen maar tijd te winnen. Aan de macht blijven is zijn doel.”

De activist Radjen Kisoensingh, die een paar uur eerder was meegenomen naar het politiebureau wegens ordeverstoring, is als een held binnengehaald. Terwijl president Desi Bouterse zich vrijdagmorgen begaf naar De Nationale Assemblee, heeft Kisoensingh in zijn eentje geprotesteerd. “Bouta go home. Dit is je laatste jaarrede,” riep hij het staatshoofd toe. “Een man was genoeg, a one man army. Mijn actie was bedoeld om een momentum te creëren voor maandag aanstaande wanneer het volk de straat op zal gaan,” legt Kisoensingh op het podium uit. “Alleen zo zijn we in staat om een krachtig protest te laten horen, om eisen te stellen. We zullen hem zeggen dat we moe van hem zijn. Wo taigi eng Bouta go home. Gwe. Je bent al 71. Ga hobbelen, ga planten!”

Curtis Hofwijks, leider van We Zijn Moe, benadrukt dat de burgers het recht hebben om op te komen, dat zij de koers van het land zelf kunnen bepalen. “De hoogste macht ligt bij het volk. En als het volk slaapt dan de man o pina unu ya. Het is onze taak om mensen wakker te schudden. We verdienen beter, dit mag nooit meer gebeuren.”

Het Burgercollectief is zich ervan bewust dat het een harde strijd wordt. Bouterse gaat zich niet makkelijk gewonnen geven, weten zij. Bundeling van maatschappelijke groepen, de vakbeweging, politieke partijen en behoorlijk veel moed zijn vereist. Het is tijd dat de regering duidelijk gemaakt wordt dat ‘a volk ne srebi’. “De revolutie begint bij ons,” zegt Bryan Boerleider, een van de leiders van het Collectief. “Het wordt een harde strijd. Dit hier is een reünie van de familie ‘dik ati’, daarom verwacht ik jullie maandag ook. Vertel het door, neem iemand mee.” Het Burgercollectief voert dit weekend gesprekken met politieke partijen, de vakbeweging en andere groepen om de actie van maandag te steunen.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April