Inwisselplicht voor niet-ingezetenen wordt ingevoerd
01 Oct 2016, 05:44
foto
President Desi Bouterse


De inwisselplicht zal weer worden ingevoerd door de regering. Op de luchthavens en grensposten zullen niet-ingezetenen verplicht gesteld worden om vastgestelde bedragen aan vreemde valuta in te wisselen. Dit deelde de president mee tijdens de jaarrede vrijdag. Hij heeft niet aangegeven wat de hoogte van het bedrag dat niet-ingezetenen verplicht zijn in te wisselen, zal zijn. De inwisselplicht is eerder in 1992 ingevoerd, maar later afgeschaft.

De president noemde enkele maatregelen die genomen zullen worden voor versterking van deviezen. Instelling van een mini-visumplicht, voor tijdelijk verblijf van buitenlandse studenten en bemanning van lucht- en zeevervoer, zal eveneens geïntroduceerd worden.

Een versnelde vergunning-toewijzing aan illegale buitenlandse werkers, die het nut van hun verblijf kunnen aantonen en tijdelijk in Suriname wensen te verblijven.

Instelling van een repatriëringsplicht voor exportopbrengsten, binnen de goudsector kan bij de export een verkoopplicht aan de Centrale Bank van Suriname van 5-10% van de voorgenomen exporthoeveelheid worden ingesteld. De repatriatieplicht voor deviezeninkomsten zal worden gekoppeld aan lokale herinvesteringen in de goudsector.

Ook zullen de verhoging van de concessiegelden en de vergunningenstelsels, zoals binnen de visserijsector, worden doorgelicht, deelde de president mee.
Advertenties