President kan ook zonder IMF doorgaan
01 Oct 2016, 00:01
foto
President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de NDP, spreekt aanhangers toe in OCER. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse kwam vrijdag in partijcentrum OCER terug op de samenwerking die aangegaan is met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "Wij willen zoveel als mogelijk dat programma continueren, die boodschap hebben wij gestuurd. Wij willen het programma continueren, maar strati fasi wi taki, maar if yu e weri unu ede, hebben wij ook geen probleem om rustig door te gaan zonder jou."


Bouterse stelde dat als zonder het IMF verder zou worden gegaan, dan moeten er alternatieven zijn. "En die alternatieven hebben wij intussen," zei de president. Hij voerde aan dat hij niet alles zal zeggen over de alternatieven. Een van de alternatieven is ondertussen bekend. Dat is de US$ 1,8 miljard lening van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). De president merkte op dat het om veel geld gaat en dat gezamenlijk dat bedrag ingevuld moet worden. Deze kans moet volgens hem niet voorbijgaan.

Er zijn kanttekeningen tegen het IMF, maar het besluit is daar, stelde Bouterse. Er moet volgens hem gewerkt worden op basis van de realiteit. Hij heeft de goede zijde van het IMF gezien, in die zin dat er wettelijke regelingen en andere structurele maatregelen zijn voorgehouden voor het gezond maken van de economie. De andere kant is dat de mensen koud berekenen en geen enkele emotie hebben met de politieke gevolgen van maatregelen. "En dat zou betekenen dat je in een conflict zou kunnen komen of in onenigheid of in een tempoverschil.

De president merkte op dat er krachten in de wereld zijn die de samenwerking met de IsDB niet graag hebben. "Zij zouden deze laatste bastion omver willen gooien. Men vindt dat zoveel geld niet besteed mag worden door mensen die zij niet onder controle hebben." Bouterse zei dat hij zware aanvallen ziet. Hij beklemtoonde dat voorkomen moet worden dat het land eronder zal lijden. Suriname is bereid met eenieder samen te werken, zolang dit gebeurt op gelijkwaardige basis met respect voor elkaars mening. Hij wees op wat op Curaçao gebeurt, waar fabrieken en huizen in brand worden gestoken. Ook in Frans-Guyana gebeurt hetzelfde.

Bouterse merkte op dat mensen het goed recht hebben om te staken. Ook de VHP heeft opgeroepen om te staken. "Ik zou zeggen, laat de VHP'ers staken. Het is in de grondwet, ze mogen. Ik weet niet wie allemaal nog meer oproept voor staken, maar als wij geloven in dit volk zal welke staking dan ook die onoprecht is, die niet in het belang is van dit land, welke staking dan ook die niet gestoeld is op een ontwikkeling voor Suriname, onze kinderen en kindskinderen, welke staking dan ook; het zal mislukken. Dus laat ze staken. U no go feti nanga den. Als zij een dag hebben gestaakt, brengen wij desnoods water en brood voor hen. Laat ze nog een keer staken."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April