Astra Singh rondt mastersopleiding sportmanagement af
30 Sep 2016, 20:18
foto
De directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo, neemt de thesis in ontvangst. Rechts, Astra Singh.


Astra Singh, de secretaris-generaal van het Surinaams Olympisch Comité, is onlangs afgestudeerd van de mastersopleiding in ‘Sports Organization Management’ (Memos) van het Internationaal Olympisch Comité. Het is de derde keer dat een Surinamer deze opleiding afrondt. In 2003 studeerde Guno van der Jagt, de huidige SOC-voorzitter af, en in 2013 was het Henri Tjoe A On, beleidsadviseur Sportzaken.

Singh heeft onderzocht of de redenen voor deelname aan de sport en het vroegtijdig verlaten van de sport, dezelfde zijn voor Suriname als voor grotere landen die sinds de jaren ‘80 studies hebben gedaan over dit fenomeen. Zij gaat ook in op de mogelijkheden die er zijn om de participatie van jongeren in de sport te vergroten.

Singh heeft haar thesis aangeboden aan de directeur van Sportzaken, Luciano Mentowikromo. De titel is ‘Set it up! – Strategies for increasing participation in organized sports through insights in competitive volleyball practice in Suriname’/‘Set it up! – Strategieën voor het verhogen van participatie in georganiseerde sport.

Singh gebruikte de sportdiscipline van volleybal als maatstaf voor het komen tot strategieën voor het verhogen van participatie in georganiseerde sport in het algemeen. Uit de gegevens blijkt dat 100% van de huidige atleten deelneemt aan volleybal o.a. omdat zij vinden dat de sport 'cool' is. Waar andere studies aantonen dat ook de invloed van de ouders en sportgenoten belangrijk was, was dit veel minder belangrijk voor de Surinaamse jeugd om aan volleybal deel te nemen.

Er worden verschillende voorstellen gedaan om participatie in de sport te bevorderen. De meest gangbare voorstellen betreffen verbetering van faciliteiten, sportonderwijs en competities. Faciliteiten in de stad moeten worden verbeterd terwijl er in de districten faciliteiten moeten bijkomen. Sportonderwijs is noodzakelijk voor het vergroten van het bestand aan coaches, officials en sport administrators. Een officieel nationaal scholencompetitie programma zal deelname aan sport vergroten.

Het ‘Set It Up!’ programma is bedoeld om in te spelen op de behoefte aan informatie. In dit programma worden eerstejaars studenten van de MULO scholen benaderd en geïnformeerd over de Olympische Beweging en het Suriname sportmilieu. Het wordt aanbevolen om het onder toezicht te laten plaatsvinden van het SOC in samenwerking met de ministeries van Sport en Jeugdzaken, het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Volksgezondheid waarbij middelen van Olympic Solidarity beschikbaar worden gesteld.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April