President: Met IMF ook gekozen voor strak regiem
30 Sep 2016, 14:48
foto
President Desi Bouterse tijdens de presentatie van de jaarrede. Hij sprak ruim twee uren. (Foto: Raoul Lith)


"Met het besluit van de regering om gebruik te maken van de financieel-monetaire mogelijkheden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om onze zwak geworden economie te saneren en te versterken, heeft zij ook gekozen voor het strakke regiem van economische maatregelen van het IMF." Dit zei president Desi Bouterse vandaag tijdens zijn jaarrede. Hij begon zijn presentatie met het IMF en stelde dat de jaarrede anders is ingericht dan traditioneel het geval is. Het staatshoofd was ruim twee uren aan het woord.

"De kritieke sociaal-economische situatie van ons land gaf ons weinig andere mogelijkheden om op relatief korte termijn en op effectieve wijze middels efficiënte en structurele hervormingen, de economische neergang te keren en deze tegelijkertijd om te zetten in duurzame ontwikkeling, dat wil zeggen: omzetten in een structurele economische groei, geïntegreerd met maatschappelijke stabiliteit. De maatregelen van het IMF zullen met de nodige discipline door de regering uitgevoerd moeten worden en deze zullen pas met de nodige offers van ons allen, over een jaar tot twee, beginnen te leiden tot de gewenste resultaten voor onze toekomst. Onnodig te vermelden dat wij als volk geen eenvoudige weg te bewandelen hebben; deze weg is geen gemakkelijke en zij zal veel van ons allen vergen," zei de president.

De economie verkeert op het moment dat deze jaarrede wordt uitgesproken nog steeds in moeilijk vaarwater, zei Bouterse. De mijnbouwinkomsten van de Staat namen verder af in 2015. Er werd een fiscaal beleid van inkrimping uitgezet; dat beleid begon in de tweede helft van dat jaar zijn vruchten af te werpen. Er werd een strakke uitgave-discipline toegepast zowel bij kredietopening als bij kredietautorisatie, waarbij het betalen van de vaste lasten en sociale uitgaven voorop stond en er daarnaast slechts voor spoedeisende en hoognodige uitgaven van de ministeries,gelden werden vrijgegeven. Hierdoor is het realisatie tekort terug gebracht van 12,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) gedurende januari tot juli van 2015, naar 3,5% in de periode augustus-december van dat jaar.

Tegelijkertijd is toen aangevangen met het inlopen van oude betaalachterstanden, omdat dienstverleners en diverse aannemers dreigden in financiële problemen te geraken met hun financiers. Deze betalingen hebben bijgedragen tot het vlot trekken van het economisch verkeer, zei de president.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April