China vol vertrouwen over toekomst met Suriname
30 Sep 2016, 16:32
foto
Vicepresident Ashwin Adhin en de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong in gesprek met VS-ambassadeur Edwin Nolan tijdens de receptie ‘67jaar oprichting Volksrepubliek China’. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Chinese ambassade herdacht gisteren de oprichting van de Volksrepubliek China, 67 jaar geleden. “China en Suriname hebben dezelfde doelen voor duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en vele grote internationale vraagstukken”, gaf ambassadeur Zhang Jinxiong aan. Hij kijkt daarom uit naar de samenwerking met zijn Surinaamse collega’s, “om een betere toekomst te creëren voor onze twee landen en de toekomstige generaties”.

Zhang gelooft dat Suriname, geconfronteerd met uitdagingen, goede kansen maakt om de tijdelijke economische problemen te overwinnen. Dit door alle mogelijkheden volledig aan te wenden. “China blijft een goede partner en een oprechte vriend van Suriname.” De ambassadeur haalde de herdenking aan van 40 jaar diplomatieke banden tussen beiden landen, eerder dit jaar. Regeringstoppers van beide landen hebben elkaar recentelijk vaker ontmoet. “Frequente uitwisselingen op hoog niveau blijven een nieuwe impuls geven aan de bilaterale betrekkingen.” Nog dit jaar reizen meer ministers af voor een werkbezoek aan China, kondigde Zhang aan. “Ons vertrouwen reikt verder dan het bilateraal niveau.” Zo onderhouden beide landen een nauw contact en samenwerking als het gaat om de internationale en regionale aangelegenheden.

Hoogtepunten en toekomst
De hoogtepunten in de samenwerking die de revue passeerden, liepen uiteen van infrastructuur tot de ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst van het Confucius Instituut (CI). Zhang haalde de uitvoering van het Dalian 70 km wegenproject aan en lancering van het Dalian IV-project binnenkort volgt. Het gerenoveerde ministerie van Buitenlandse Zaken wordt nog voor eind van het jaar opgeleverd. Voor 2017 staan de aanvang van de bouw van het Wanica Ziekenhuis, Sophia’s Lust Buurtcentrum en 1000 woningen op de agenda. Het camera-surveillancesysteem voor Paramaribo is nog in voorbereiding. Zhang deelde verder mee dat China landbouw ervaring wil delen met Suriname. Er wordt een technisch centrum opgezet, “zodat de Surinamers verder zullen profiteren van onze samenwerking”.

Filmweek
De culturele en educatieve samenwerking en uitwisseling lopen goed. Zo reisde begin september een delegatie van de Anton de Kom Universiteit geleid door bestuursvoorzitter Jack Menke naar China. Menke tekende het uitvoeringsdocument voor het opzetten van het CI en besprak samenwerkings opties. Zhang vroeg ook de aandacht voor Cindy Warters, de eerste Surinamer die een master’s beursprogramma kreeg en International Auditing gaat studeren in China.

Tot volgend jaar zijn er verschillende activiteiten gepland om 40 jaar diplomatieke banden te vieren. Zo start midden oktober het Film festival in TBL cinemas. Verder is er een ‘Asian night’ in samenwerking met de ambassades van India en Indonesie gepland.

One-China politiek
Vicepresident Ashwin Adhin gaf aan dat Suriname, China dankbaar is voor de ondersteuning, die loopt van infrastructuur, woningbouw tot aan beurzenprogramma’s. Adhin onderstreepte Surinames support voor de ‘One-China’ politiek. Hij haalde de bijdrage aan, van personen van Chinese origine aan de economische en culturele ontwikkeling van Suriname.

Ambassadeur Zhang deelde ook wat economische gegevens van zijn land. China, met een tien biljoen US dollar economie, is goed voor 15,5% van wereldeconomie en kent een drie biljoen USD dollar aan buitenlandse reserve. Dit is volgens de diplomaat gelijk aan 32% van de wereldeconomie. China is voor zes opeenvolgende jaren geclassificeerd als tweede grootste economie in de wereld en grootste handelspartner die zaken doet met 130 landen. In de eerste helft van 2016 kende het land een groei van 6,7%.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April