Caribisch Gebied in de ban van orkaan Matthew
30 Sep 2016, 10:20
foto
Orkaan Matthew heeft nu winden van 160 km per uur. (Beeld: Al Jazeera)


De vijfde Atlantische orkaan van dit seizoen, Matthew, is tot nog toe de schadelijkste geworden voor het Caribisch Gebied. Het natuurgeweld heeft een leven opgeëist in de Bovenwindse eilanden en vormt nu een bedreiging voor de Grote Antillen.

Matthew is de dertiende storm en heeft zich versterkt bij het naderen van Jamaica, Cuba en Haïti. Sinds vanochtend ligt de storm zo’n 220 kilometer ten noorden van Curaçao. Er is een tropische stormwacht van kracht voor de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) in het zuidelijk Caribisch Gebied.

In St Vincent en de Grenadines is een student verpletterd door een rotsblok. Barbados, Dominica en St Lucia hebben overstromingen gehad van de urenlange regenval. Er zijn berichten van schade aan eigendommen door windvlagen en omgevallen bomen. Sommige gebieden kampen met gebrekkige water- en stroomtoevoer. Op Curaçao zijn de algemene verkiezingen van vandaag uitgesteld tot volgend week op 5 oktober.

Matthew zal naar verwachting niet aan land komen in Zuid-Amerika, maar de grote omvang van de storm zorgt voor bezorgdheid in een aantal kuststreken van Colombia en Venezuela. Matthew pakt op met winden rond de 160 kilometer per uur en is daarmee een categorie 2 storm. Verwacht wordt dat de storm zich in het weekend verder versterkt en het weersysteem zich in de komende 48 uur opwaardeert tot een categorie 3 storm.

Op zijn pad in de Caribische Zee heeft Matthew één dode in St Vincent en de Grenadines achtergelaten. De orkaan vormt nu een bedreiging voor de Grote Antillen. Er is enige onzekerheid over de prognose van het pad van de storm. De grote vraag is hoe ver Matthew zal gaan voordat hij naar rechts buigt en zijn pad naar het noorden vervolgt.

Ondertussen houden Jamaica, Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek de ontwikkelingen van de storm nauwlettend in de gaten. Matthew is een grote storm en hevige regenval kan leiden tot levensbedreigende overstromingen en modderstromen tijdens zijn pad naar de noordelijke Caraïben. Het weersysteem beweegt zich heel langzaam zodat eventuele regen die hij meebrengt de neiging heeft om langdurige en stabiel te blijven hangen.

De onzekerheid over het spoor van de storm buiten de Grote Antillen neemt toe. De Bahama’s volgt Matthew zeer scherp. Voor volgend week is er ook een potentiële bedreiging voor de Amerikaanse oostkust.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April