BBGO: Senioren burgers zijn sociaal uitgesloten
01 Oct 2016, 07:36
foto


Senioren burgers ervaren sociale uitsluiting. Ze ervaren een behoorlijke achterstand op medisch, sociaal, educatief, sport en recreatie gebied. Vandaag op internationale Senioren Dag roepen ze via de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) op om hierin verandering te brengen.

De Verenigde Naties heeft 1 oktober wereldwijd uitgeroepen tot Senioren Dag als eerbetoon aan ouderen voor hun vele verdiensten en hun substantiële bijdrage aan ontwikkelingen op diverse gebieden. Het gaat om ontwikkelingen die een duurzame en solide basis hebben gelegd voor vooruitgang en groei in landen.

De BBGO onderkent de vele offers van fysieke en psychische arbeid van ouderen gedurende hun actieve periode als ambtenaar. “De resultaten van deze offers zijn nog steeds zichtbaar en merkbaar in de samenleving,” zegt de bond in een verklaring. Hij wijst erop dat door overheidsbezuinigingen en de recente verhoogde kosten van onder andere elementaire levensbehoeften, energie en water de meeste basisvoorzieningen praktisch onbereikbaar zijn geworden.

In het algemeen is er ook geen specifiek overheidsbeleid voor welzijn en welvaart voor ouderen. “Goede faciliteiten en voorzieningen in de educatieve en recreatieve sfeer ontbreken nagenoeg.” Daar komt nog bij kijken dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met senioren burgers met een beperking of zij die slecht ter been zijn. (Overheids)gebouwen en de inrichting daarvan en de slecht begaanbare wegen, looppaden en trottoirs benadrukken de onvriendelijke toegankelijkheid voor de ouderen.

De BBGO roept alle senioren burgers op zich te bundelen om hierin verandering en verbetering te brengen. “Solidariteit en eensgezindheid onder senioren moeten kracht toevoegen aan beleidsacties voor de volledige erkenning van de eisen en wensen voor een betere oude dag.” Zo kunnen de kennis, inzichten en ervaringen van senioren burgers worden ingezet bij projecten en programma’s voor een beter welvaart en welzijn voor deze groep. “Beleid voor senioren burgers kan niet zonder hen worden geformuleerd.” De bond zegt dat de tijd rijp is dat senioren burgers in het land voor de vele offers van weleer, de plaats en erkenning krijgen die ze verdienen.
Advertenties