Jeugdzaken sluit project 'Prisiri Leri Wroko' af
30 Sep 2016, 13:27
foto
De afsluiting van het project Prisiri, Leri Wroko in de Congreshal. (Foto: Raoul Lith)


Jongeren moesten gedurende het tien dagen project Prisiri, Leri Wroko als vakantiejob een mediaproduct maken. In groepen hebben de deelnemers een radio- en televisieprogramma gemaakt. Er is ook een app en een Facebook page voor elk district uit voortgevloeid.

Er is volgens directeur Jeugdzaken, Rachel Koningsbloem-Pinas, een concept gehanteerd om jongeren actief te betrekken bij nationale vraagstukken die op hen betrekking hebben. “Wat wij willen is actieve jongeren participatie. We weten dat de vakantie veel ruimte biedt vooral voor adolescenten om zich bezig te houden met zaken waarvan we misschien niet vrolijk zullen worden.”

Ze legt uit dat ‘Prisiri’ zit in het feit dat de jongeren met leeftijdgenoten bezig zijn. Het project is ook op een creatieve manier, met zang en dans, afgesloten. Als het goed is dat weten de jongeren nu meer over kinderrechten, jeugdbeleid, duurzame ontwikkelingsdoelen en Health in Al Policies, dus ‘Leri’. Aan het woord ‘Wroko’ is invulling gegeven door te werken aan een productie.

“Ze worden niet losgelaten. We gaan verder met ze,” zegt Koningsbloem-Pinas. “Alle miniseries hebben ook projecten die ze uitvoeren. We zijn bezig met talent identificatie en ontwikkeling.” Ze stelt dat deze participanten bij hoogtijdagen worden betrokken. Voor de honderd jongeren tussen 12 en 19 jaar was voor het project SRD 150.000 uitgetrokken. “Een project met een high output en low cost,” volgens de directeur Jeugdzaken. De jongeren komen uit de groep die zich onder andere had geregistreerd bij het onderdirectoraat Jeugdcentra voor het jaarlijkse vakantie werkgelegenheidsproject.

Prisiri, Leri Wroko! is een samenwerkingsinitiatief van het Directoraat Jeugdzaken van het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken, en de ministeries van Regionale Ontwikkeling en van Volksgezondheid dat vorig jaar is gestart. Het project is uitgevoerd in vier districten Brokopondo, Marowijne, Nickerie en Paramaribo. De Unicef en PAHO zijn de technische en financiële partners.

Raoul Lith
Advertenties