Gajadien: Begroting 2017 vóór de indiening al achterhaald
30 Sep 2016, 06:22
foto
Ontwerpbegrotingen die vandaag aangeboden worden aan De Nationale Assemblee.


President Desi Bouterse dient vandaag de ontwerpbegroting in voor 2017 tijdens een buitengewone openbare vergadering. Assembleelid Asiskumar Gajadien, waarnemend fractieleider van de VHP, vindt dat de uitgaven die begroot zijn op SRD 8.145.657.000, bijzonder hoog zijn. De inkomsten zijn geraamd op SRD 6.967.275.000, terwijl het tekort SRD 1.178.382.000 bedraagt. Gajadien vraagt zich af op welke koers de regering de bedragen heeft gebaseerd. De begroting is niet realistisch en nu al kan gesteld worden dat er veel aanpassingen zullen komen.

Gajadien zegt aan Starnieuws dat de uitgaven drastisch zijn toegenomen, terwijl er geen subsidie is opgenomen voor de Energie Bedrijven Suriname (EBS). "Er is ook duidelijk sprake van inconsistentie in het beleid. De president heeft onlangs nog publiekelijk verklaard dat de subsidie aan EBS niet afgebouwd kan worden per 1 januari 2017. Hij verwacht dat het bedrijf tot medio volgend jaar nog subsidie zal ontvangen. Maar in de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen is nul cent subsidie opgebracht. Het lijkt alsof dit gedaan is om het Internationaal Monetair Fonds goed te stemmen. Als er niks opgebracht is op de begroting, betekent het dat de kosten verhaald zullen worden op de bevolking die het hoofd nauwelijks boven water kan houden," stelt Gajadien. Hij vraagt zich af of het begrotingstekort gedicht zal worden door de voornemens van de regering om diverse verhogingen door te voeren.

Voor 2016 had de regering de uitgaven begroot op SRD 4.969,8 miljoen en de inkomsten op SRD 4.520,6 miljoen. Het tekort was SRD 449,2 miljoen. Dit is 2,4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Internationaal is een tekort van 3% gangbaar. Nu is het tekort ongeveer 5,8% van het BBP. Het BBP-cijfer is nog van 2014. Intussen zal het BBP veel lager uitkomen door de krimp van de economie. "Door de cijfers die gepresenteerd worden in de begroting lijkt het alsof de economie flink zal groeien, terwijl dat niet realistisch is. De voornaamste groei zal in het aantal leningen dat genomen wordt te zien zijn," voert de politicus aan. Hij merkt op dat juist in een crisisperiode het belangrijk is dat de juiste data er zijn om continu bijstellingen te kunnen plegen. Zelfs het inflatiecijfer van juli en augustus ontbreekt en het nieuwe BBP is nog niet bekend.

De VHP-topper merkt op dat begrotingen gezien worden als een verplichting die voortvloeit uit de grondwet. De gepresenteerde begrotingen worden niet gebaseerd op reële cijfers. In 2016 is er een krappe begroting aangeboden, toch blijkt dat veel ministeries geen autorisatie gekregen hebben terwijl De Nationale Assemblee de begrotingen heeft goedgekeurd. De suppletoire begroting is in augustus aangenomen, maar deze is nog niet eens afgekondigd en gepubliceerd in het Staatsblad. Gajadien vindt het jammer dat niet lukt om realistisch te begroten, terwijl juist in deze crisisperiode elke cent omgedraaid moet worden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April