Colombiaanse ELN gereed voor vredesbesprekingen
29 Sep 2016, 20:55
foto
De hoofd onderhandelaar van de Colombiaanse regering, Frank Pearl en Antonio Garcia van de linkse guerillagroep ELN schudden elkaar de hand op het ministerie van Buitenlandse Zaken in maart. (Foto: AFP)


Colombia's tweede grootste rebellengroep ELN zegt dat zij gereed is om formele vredesbesprekingen met de regering te beginnen. De aankondiging komt enkele dagen nadat er een historisch vredesakkoord is getekend met de grootste rebellengroep in het land, de Farc.

De onderhandelingen tussen de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en de regering zijn vertraagd door de voortdurende ontvoeringen door het ELN. Een eerder overeengekomen akkoord met de Farc-rebellen heeft een einde gebracht aan meer dan 50 jaar oorlog.

De overheid heeft dinsdag een beroep gedaan op het ELN om de resterende gijzelaars vrij te laten. Minstens vier mensen worden volgens de regering nog vastgehouden door de marxistische groep. In de aankondiging heeft het ELN gezegd dat hij oplossingen wil vinden voor problemen.

De regering en het ELN waren in maart overeengekomen om formele onderhandelingen in mei Ecuador te houden, maar de rebellen zijn er niet in geslaagd zich te houden aan de voorwaarde van de overheid om te stoppen met ontvoeringen.

De guerrilla groep is in 1964 opgericht in 1964 om te vechten tegen de ongelijke verdeling van land en rijkdom in Colombia. De groep is geïnspireerd door de Cubaanse revolutie van 1959. In de afgelopen decennia heeft de groep grootgrondbezitters en multinationals aangevallen. Herhaaldelijk zijn oliepijpleidingen opgeblazen. Om hun activiteiten te bekostigen, heeft het ELN zijn toevlucht genomen tot afpersing, ontvoeringen en de drugshandel. De groep is het sterkst geweest op het platteland.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March