Olieprijs herleeft na voorlopige Opec-deal
29 Sep 2016, 17:44
foto
Opec-leden zijn informeel samen in Algerije. (Foto: Reuters)


Het kartel van olieproducenten, Opec, heeft afgesproken om de productie voorlopig te verminderen. Het is de eerste keer in acht jaar dat dit gebeurt. Het besluit heeft de prijzen van ruwe olie doen herleven.

De belangrijkste olie-exporterende landen zijn tot het besluit gekomen tijdens de besprekingen in Algerije woensdag. Met de beslissing willen ze de vrees van overaanbod verlichten. "De Opec heeft vandaag (woensdag) een uitzonderlijke beslissing genomen," zei de Iraanse minister van Olie, Bijan Zanganeh.

Ruwe Brent-olie, de internationale benchmark voor olie, is na het nieuws met bijna 6% gestegen tot US$ 49 per vat. Terwijl de olieprijs op de vroege Aziatische handels alleen kleine winsten zag, steeg die van energiebedrijven in de hele Midden-Oosten regio gestaag. Volgens minister Zanganeh zullen de volledige details van de overeenkomst worden afgewerkt tijdens een formele Opec-vergadering in november.

De productie zal dalen met 700.000 vaten per dag. De vermindering wordt niet gelijkmatig verdeeld over het kartel. Zo wordt toegestaan dat Iran zijn productie verhoogt. Meningsverschillen tussen Iran en zijn regionale rivaal Saudi-Arabië hadden eerdere pogingen om tot een deal te komen, gedwarsboomd.

Veel van de kleinere Opec-landen hebben aangedrongen op een vermindering nadat de olieprijzen in de afgelopen twee jaar van US$ 110 per vat bijna in een vrije val terecht kwamen. En dat allemaal als gevolg van een te groot aanbod en een vertraagde vraag.

De Nigeriaanse minister van Olie, Emmanuel Ibe Kachikwu, praat over een "zeer positieve deal", terwijl de Algerijnse minister van Energie, Noureddine Bouarfaa, zei dat de beslissing unaniem was en zonder voorbehoud. Binnen het raamwerk van de overeenkomst zal de productie van Opec-landen tussen 32,5 miljoen en 33 miljoen vaten per dag afnemen, heeft de minister van Energie van Qatar, Mohammed Bin Saleh Al-Sada, laten optekenen. Hij is de huidige voorzitter van de Opec. De huidige productie wordt geschat op 33,2 miljoen vaten per dag. Irak heeft woensdag gevraagd hoe de Opec de olieproductie van haar leden meet.

Sommige oliehandelaren blijven sceptisch over het besluit en zeggen dat ze de volledige voorwaarden daarvan willen zien, met inbegrip van de bezuinigingen die de afzonderlijke lidstaten zijn overeengekomen. Jeff Quigley, directeur van de energiemarkten in Stratas Advisors, zegt dat het te vroeg is om enthousiast te zijn. “De duivel zit in de details," stelt hij. "En om te zeggen dat het ingaat in november is zeer verdacht voor mij. We weten nog niet wie wat gaat produceren."
Advertenties