ABI komt met ambitieus plan voor achterland
29 Sep 2016, 22:42
foto


Binnen vijf maanden minimaal 4.000 arbeidsplaatsen creëren in de dorpen in het achterland van Suriname. Dat is het voornemen van de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI). Voor dit ambitieus plan heeft de associatie US$ 50 miljoen nodig.

De associatie wil ongeveer 28 productiebedrijven inzetten om te exporteren naar onder andere landen in Afrika. Volgens ABI-voorzitter George Lazo wordt gemikt op Afrikaanse landen als afzetmarkt, omdat “die consumenten al vertrouwd zijn met bijvoorbeeld de kruiden die hier worden gebruikt.”

Hij legt uit dat er verschillende branches zijn geïdentificeerd waarin lokale inwoners kunnen worden ingezet. Hij noemt meubelmakers, gidsen, docenten en transporteurs. ABI is een platform van ondernemers van het binnenland. Volgens Lazo wil het platform zijn bijdrage leveren in de diversificatie van de economie door productie en export van hout, landbouwproducten, medicinale planten en kruiden en toerisme.

De financieringsmogelijkheden die de regering biedt door de inzet van de Islamitische Ontwikkelingsbank, de Caribische Ontwikkelingsbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, ziet Lazo als een goede gelegenheid om werkkapitaal beschikbaar te hebben. “De productiesector in het achterland verdient ook aandacht,” benadrukt hij. Er is echter een belangrijke barrière bij de plannen van ABI, het grondenrechtenvraagstuk. “Het niet hebben van titel op de grond houdt ons achter, omdat garantie van investeringen op die locaties ontbreekt.
Advertenties