Ministeriële vergadering over identiteit aan de gang
28 Sep 2016, 23:04
foto
Minister Mike Noersalim (Foto: Biza)


In Mexico is momenteel de eerste ministeriële bijeenkomst over identiteit gaande. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) vertegenwoordigt Suriname op deze ‘Inter-American Week on Identity', waaraan verschillende landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied deelnemen. Er zullen deze week in totaal drie bijeenkomsten worden gehouden. Noersalim keert vrijdag terug naar Suriname.

Over de hele wereld blijken ruim 230 miljoen jongens en meisjes onder de leeftijd van 5 jaar geen geboorteakte of een identiteit te hebben, meldt de voorlichting van Biza. Suriname heeft zelf ook te maken met de problematiek van niet-geregistreerde personen. Vooral in het binnenland is gebleken dat personen niet geregistreerd zijn of niet over een geboorte-akte beschikken. Het niet-geregistreerd staan, leidt ertoe dat betrokken personen niet over een ID-kaart en andere benodigde documenten kunnen beschikken, eenvoudigweg omdat ze niet in het bevolkingsbestand voorkomen.

Elk mens moet ongestoord gebruik kunnen maken van het recht op een identiteit, zegt Biza. Mensen die niet geregistreerd zijn, kunnen niet in aanmerking komen voor bepaalde sociale voorzieningen zoals Kinderbijslag en AOV. Een ander gevolg is dat het ook moeilijk wordt voor deze personen om deel te nemen aan verkiezingen. Biza is dan ook voornemens het aantal niet-geregistreerde personen te minimaliseren. Dit streven is ook opgenomen in de vorig jaar uitgesproken jaarrede van de president.

Vooral in arme en onderontwikkelde landen komt dit fenomeen voor. Zeker 81 miljoen jongens en meisjes verkeren in deze situatie. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn er ten minste 4 miljoen ongeregistreerde jongens en meisjes. Vanaf 2007 zijn er diverse acties ondernomen om deze situatie te veranderen. Ook zijn er eerder twee conferenties gehouden om een evaluatie te maken van de activiteiten en de acties. Bij deze conferentie worden de resultaten van de eerste en tweede conferentie gepresenteerd. Daarnaast zal de nieuwe situatie van de Latijns-Amerikaanse landen in de huidige tijd onder de loep worden genomen, waarna er weer een actieplan zal worden opgesteld vanaf 2016-2030.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April